Je boom staat op de bomenlijst
Als je dan als eigenaar je boom wilt kappen (of vellen of rooien), dan moet je een omgevingsvergunning - kappen hebben. Wij verlenen die vergunning. Of we de vergunning verlenen hangt af van het belang dat het zwaarst moet wegen. De redenen om te kappen of de bijzondere waarde van de boom?
Hoe vraag ik een vergunning aan?
Je vraagt de vergunning aan via het omgevingsloket. Kies hier dan voor de activiteit “Kappen”.
Inloggen doe je als particulier met DigiD en als bedrijf met E-Herkenning.
Wat heb ik daarvoor nodig?
Als je een vergunning aanvraagt moet je daar een situatieschets van de plek waar de boom staat en een duidelijke foto van de boom zelf bijdoen. Aan de vergunning kunnen wij een verplichting tot herplant verbinden. In de aanvraag kun je al vermelden dat je herplant doet.
Zijn er nog andere vergunningen nodig?
Het kan zijn dat voor het kappen van bomen een vergunning nodig is op grond van het bestemmingsplan. Dit is het geval bij de gebiedsaanduidingen historisch landschappelijk gebied, besloten gebied, landschapselement en leefgebied van dassen. Je vraagt dan via het omgevingsloket een omgevingsvergunning voor de activiteit “Werk/aanlegwerk” aan
In sommige gevallen heb je zowel een vergunning voor de activiteit Kappen als de activiteit Werk/aanlegwerk nodig. Is dat bij jou het geval dat kun je in één aanvraag een vergunning aanvragen voor beide activiteiten.
Je boom staat niet op de bomenlijst
Als je boom niet op de bomenlijst staat heb je geen vergunning nodig als je de boom wilt kappen. Dit betekent niet dat jouw boom niet van waarde is. Een groene woonomgeving, met daarin ook (grote) bomen, is altijd van waarde. Het is goed voor je gezondheid en de biodiversiteit (vogels en insecten). Bomen vertragen de waterafvoer bij zware regenval en beperken de hittestress . Bovendien is de waarde van een woning in een groene omgeving groter.
Denk hier ook eens aan voordat je besluit om je boom te kappen.
De bomenlijst
De bomenlijst is verwerkt in een kaart. Hier kun je zien om welke bomen het gaat en of jouw boom ook op de lijst staat.
Hoe werkt de bomenlijst?
De lijst is eigenlijk een kaart. Als je inzoomt naar een bepaalde plek of een straatnaam ingeeft in het veld "zoeken", dan kun je zien om welke bomen het gaat.
Punten:
Dit zijn individuele bomen. Klik je hierop, dan lees je over welke boom het gaat.
Lijnen:
Dit zijn bomenstructuren of bomenrijen langs de hoofdroutes door onze gemeente. Klik op de lijn en je ziet welke bomen daar staan.
Vlakken:
In deze vlakken staan één of meer waardevolle bomen. Ben je eigenaar en wil je daar bomen rooien? Neem dan contact met ons op.
Wie stelt de bomenlijst vast?
De bomenlijst is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. De lijst wordt helemaal bijgewerkt op het moment dat we een nieuwe waardevolle boom op de lijst zetten.