Aanpassen aan het veranderende klimaat
Het klimaat verandert en dat merken we ook in Sint-Michielsgestel. Extreme regenval, hitte en droogte komen steeds vaker voor. Het is noodzakelijk dat we onze leefomgeving aanpassen aan deze weersextremen in onze straten, wijken en dorpen.
Daarnaast maken we ons zorgen om de biodiversiteit. Dit betekent het aantal en de verscheidenheid van alle planten en dieren. Wanneer plant- en diersoorten verdwijnen, verzwakt de natuur. Dit heeft gevolgen voor ons leven en onze economie.
Opwekken van duurzame energie
We moeten op zoek naar duurzame alternatieven voor fossiele energie, want deze zorgt voor te veel CO2-uitstoot. De opwek van duurzame energie via wind is nog beperkt. Duurzame opwek via zon gaat de goede kant op, maar er kan meer. De totale opwek is niet voldoende voor onze energiebehoefte in 2050, vandaar dat we actief op zoek gaan naar andere bronnen zoals restwarmte van bedrijven en energie uit water en de aarde.
Energie besparen
Energie besparen zorgt voor minder CO2 uitstoot én zorgt voor meer comfort met een lagere energierekening. Isolatie van de bestaande gebouwen krijgt prioriteit.
Lokaal en Circulariteit
We gaan slimmer en efficiënter om met grondstoffen, door in te zetten op bewuste consumptie, het delen van spullen, hergebruik, reparatie, recycling en het stimuleren van een meer lokaal/regionaal georiënteerde economie waarin kringlopen zoveel mogelijk gesloten worden. Dit zorgt voor een belangrijke beperking van de uitstoot van broeikasgassen.
Wat kan ik nu al doen?
Er zijn maatregelen die je nu al als woningeigenaar kunt treffen om straks voorbereid te zijn. Huurders kunnen bij hun woningcorporatie of verhuurder navragen wat de plannen zijn.
Isoleren
Bij isoleren draait het om aanpassingen aan de schil van je huis zoals muur, dak en ramen. Denk aan vloerisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dak- isolatie en aan driedubbel glas (triple glas). Isoleren verdient zich meestal in een paar jaar terug. Het maakt je huis warm en comfortabel. Isoleren is meestal niet heel ingrijpend waardoor overlast beperkt blijft.
Cv-ketel, zonneboiler of warmtepomp?
Om minder gas te gebruiken, kun je denken aan een zonneboiler of een warmtepomp. Een zonneboiler vervangt een cv ketel niet helemaal, maar kun je in combinatie met een cv ketel gebruiken. Dit bespaart je bijna de helft van de energiekosten voor warm water. Een zonneboiler gebruikt namelijk de warmte van de zon om jouw water te verwarmen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een warmtepomp doet dat heel efficiënt.
- Is jouw ketel nog niet aan vervanging toe, maar wil je wel minder gas gebruiken?
Dan kun je een hybride warmtepomp of zonneboiler toevoegen voor besparing op gas voor warm water. Dit bespaart niet voor het verwarmen van je woning. - Is jouw ketel wel aan vervanging toe?
Dan kun je gaan voor een nieuwe ketel, met daarbij een hybride warmtepomp, zonneboiler of all-electric warmtepomp.
Lees de 7 alternatieven voor een cv-ketel.
Duurzame energie
Bij de overgang naar een aardgasvrije woning zal elektriciteit een belangrijke rol spelen. De zon en wind zijn belangrijke duurzame energiebronnen die we tot onze beschikking hebben. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op je dak.
Ga je verbouwen? Denk vooruit!
Koop je een nieuwe keuken? Ga je verbouwen? Koop je een ander huis? Dat zijn momenten waarop je bijvoorbeeld over kunt stappen op elektrisch koken of je huis kunt isoleren.
Kijk op de website van het regionale energieloket Brabant Woont Slim wat voor maatregelen jij kunt nemen om jouw huis voor te bereiden op aardgasvrij wonen.
Lees meer over tips, leningen en subsidies voor duurzaam wonen op onze pagina Duurzaam Wonen.
Abonneren op de nieuwsbrief Duurzaamheid
Wat gebeurt er in Sint-Michielsgestel op het gebied van duurzaamheid?
Dit kun je sinds juni allemaal lezen in deze nieuwsbrief Duurzaamheid. Met deze nieuwsbrief wil de gemeente Sint-Michielsgestel inwoners, collega’s, ondernemers en raadsleden informeren over onderwerpen, acties, subsidies en de nieuwste ontwikkelingen op duurzaamheid in Sint-Michielsgestel. De nieuwsbrief komt ieder kwartaal uit. Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief duurzaamheid.
Veel leesplezier toegewenst en mocht je vragen of opmerkingen hebben op onderwerpen in deze nieuwsbrief, dan zien wij die graag tegemoet via duurzaamheid@sint-michielsgestel.nl.
Meer informatie?
Wil je meer informatie over de duurzaamheidsvisie of andere duurzame projecten binnen de gemeente. Of werk je zelf aan een mooi initiatief en wil je dit delen? Neem contact op via duurzaamheid@sint-michielsgestel.nl.