Zoek je werk?
Zoek je (weer) werk of dreig je jouw baan te verliezen? Heb je geen recht op een uitkering of heb je een nabestaandenuitkering? Team Participatie kan samen met jou kijken naar jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Daarnaast krijg je informatie en tips voor het vinden van een baan. En misschien kun je hulp van ons krijgen bij het zoeken naar werk. Dit is dan werk waarin je de meeste kans hebt om snel aan de slag te gaan.
Wanneer kun je hulp krijgen bij het zoeken naar werk?
Wil je hulp van ons bij het zoeken naar werk? Er zijn een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden:
- je woont in de gemeente Sint-Michielsgestel
- je hebt een geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID, geen rijbewijs)
- je hebt geen recht op een uitkering (of je hebt een nabestaandenuitkering)
- je hebt een Werkmap aangemaakt op www.werk.nl
- je werkt niet
- je kunt meer dan 15 uur per week werken
- je kunt zonder hulp geen werk vinden
Hoe kun je extra hulp bij het zoeken naar werk regelen?
Heb je mogelijk recht op ondersteuning van de gemeente met het zoeken naar werk? Neem dan contact op met Wegwijs. Zij zijn iedere werkdag bereikbaar tussen 09:00 en 13:00 op telefoonnummer (073) 553 16 00. Daar helpen ze je verder met jouw hulpvraag.
Hoe kun je een bijstandsuitkering aanvragen?
Als je een bijstandsuitkering hebt, doe je er alles aan om zo snel mogelijk werk te vinden. Wij helpen je daarbij. Wij hebben regelingen als je werk zoekt en regelingen voor als je aan het werk gaat. En ook regelingen als je kort gewerkt hebt en opnieuw bijstand aan wilt vragen. Kijk voor alle informatie over het aanvragen van een bijstandsuitkering en je rechten en plichten op deze pagina.
Waar vind je vacatures en kan je reageren?
Op Werk.nl kun je vacatures zoeken. Plaats jouw cv online in je ‘Werkmap’ en ontvang nog meer vacatures. Daar staat ook uitgelegd hoe je kunt reageren op vacatures.
Werken met een arbeidsbeperking
Wil je aan het werk, maar heb je een arbeidsbeperking? Dan kun je hulp krijgen bij het vinden van werk en bij het werk zelf. Je hebt een arbeidsbeperking als je bijvoorbeeld door een ziekte, handicap of verstandelijke beperking:
- moeite hebt met het vinden of houden van werk, of
- hulp nodig hebt die je niet kunt krijgen in een gewoon bedrijf, of
- niet kunt werken.
Wat is een banenafspraak?
Het kabinet en werkgevers willen dat mensen met een arbeidsbeperking vaker een baan bij een ‘gewone’ werkgever krijgen. Daarom heeft het kabinet de banenafspraak gemaakt in samenwerking met organisaties voor werkgevers en werknemers. Deze afspraak moet ervoor zorgen dat talent met een arbeidsbeperking aan het werk gaat.
Kun je door jouw beperking niet het minimumloon verdienen? Misschien krijg je een indicatie banenafspraak. Dit is een verklaring die je kunt krijgen:
- als de gemeente je helpt of heeft geholpen om aan het werk te gaan, of
- als je het voortgezet speciaal onderwijs (vso), praktijkonderwijs (pro), of de entree-opleiding in het mbo volgt of hebt gevolgd.
Met een indicatie banenafspraak kom je in het doelgroepregister van UWV. Je hebt dan meer kans op werk. Je kunt voor een indicatie banenafspraak zelf een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen bij UWV. Lees hier hoe je dat doet.
Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met Wegwijs.
Wanneer kom je in aanmerking voor een Wajong uitkering?
Heb je op jonge leeftijd een ziekte of handicap gekregen? En kun je daardoor nu en in de toekomst niet werken? Dan kun je misschien een Wajong uitkering krijgen. Wajong vraag je aan bij het UWV.
Kun je nu of in de toekomst wel werken? Dan krijg je geen Wajong. De gemeente kan je dan verder helpen. Je kunt 4 weken voordat je 18 jaar wordt een bijstandsuitkering aanvragen. Kijk voor alle informatie over het aanvragen van een bijstandsuitkering op deze pagina.
Loonkostensubsidie voor werkgevers
De loonkostensubsidie is bedoeld voor werkgevers die iemand met een arbeidsbeperking in dienst nemen. De werkgever vraagt de loonkostensubsidie aan voor de werknemer als deze werknemer door de beperking niet het minimumloon kan verdienen. De loonkostensubsidie vergoedt het verschil tussen loonwaarde en minimumloon. Het is bedoeld voor werknemers die vallen onder de doelgroep van de banenafspraak. De werkgever vraagt de loonkostensubsidie aan bij de gemeente waar de werknemer staat ingeschreven.
Meer informatie over alle regelingen en mogelijke voordelen voor werkgevers vind je op de website van het UWV.