Beperken van overlast en vervuiling
Een Gemeentelijk Rioleringsplan draagt bij aan een veilige en gezonde inzameling, berging, transport en/of lokale zuivering van afvalwater, hemelwater en grondwater. We proberen op deze manier wateroverlast te beperken en vervuiling van het oppervlaktewater te voorkomen. Ook als inwoner heb je taken en verantwoordelijkheden als het gaat om het verwerken van hemel- en grondwater op eigen grondgebied.
Taken van de gemeente
Wij hebben als gemeente een aantal watertaken. Het gaat dan om taken op het gebied van volksgezondheid en veiligheid. Ons uitgangspunt is dat onze inwoners zo min mogelijk overlast hebben. In de wet staan verschillende regels waar we ons aan moeten houden:
- Afvalwater, dit is een zorgplicht van de gemeente. De gemeente zamelt het water in en het waterschap zuivert het afvalwater. Meer informatie lees je op de pagina rioolaansluiting.
- Oppervlakte water, dit is een zorgplicht van de gemeente. We willen geen overlast bij extreme neerslag. In de bebouwde kom zijn wij verantwoordelijk en buiten de kom werken we nauw samen met het waterschap. De gemeente Sint-Michielsgestel is vooral vatbaar is voor droogte. Dat blijkt uit de klimaatstresstest die de gemeente heeft laten uitvoeren. Klimaatstresstest downloaden
- Grondwater, de zorgplicht ligt allereerst bij de inwoner zelf. Als het een structureel probleem is bij meerdere percelen, dan moeten wij ons als gemeente inspannen om het op te lossen.
Klachten over het riool
Heb je last van een overstroming, droogte, water in de straat dat niet goed wegloopt of problemen met het drukriool? Doe een melding via Fixi