Controleer of jouw plan past binnen het omgevingsplan
Het omgevingsplan van de gemeente bevat regels over de fysieke leefomgeving. Iedere gemeente heeft één omgevingsplan. Onder het omgevingsplan zijn (volgens de wet) ook de regels uit het bestemmingsplan opgenomen. Je kunt de regels voor een stuk grond of locatie terugvinden via het Omgevingsloket onder Regels op de kaart.
Controleer of je een vergunning nodig hebt
Wil je weten of je een vergunning nodig hebt voor jouw plan? Je kunt zelf een Vergunningcheck doen via het Omgevingsloket.
Heb je vragen? Neem dan contact op met team Omgevingsrecht. Bel (073) 553 11 11 of vul het formulier informatieverzoek omgevingsrecht in.
Beoordeling nieuw initiatief aan de intaketafel
Hoe laat ik een plan beoordelen aan de intaketafel?
Past jouw plan niet in het omgevingsplan? Dan beoordeelt het team Ruimtelijke Ontwikkeling aan de intaketafel of de gemeente mee kan werken aan jouw plan door middel van een afwijking van het omgevingsplan. Dat noemen we een Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit (BOPA).
We beoordelen of jouw plan past binnen het beleid van de gemeente en ruimtelijk wenselijk is. Of we kijken welke stappen je het beste kunt zetten om tot een concreet plan of vergunningaanvraag te komen. Vul het formulier vooroverleg/principeverzoek omgevingsvergunning in.
Beoordeling vooroverleg/principeverzoek via het Omgevingsloket
Heb je jouw plan al uitgewerkt in een schetsplan? En wil je dat door ons laten beoordelen? Dien dan het schetsplan bij ons in voor een vooroverleg. Wij bekijken of jouw plan haalbaar is. Vooroverleg regel je via het Omgevingsloket onder Aanvragen.
Kosten vooroverleg
Aan een vooroverleg zijn kosten verbonden. Wil je weten om welke kosten het gaat? Kijk dan in de legesverordening van 2024 (zoek op 'omgevingsoverleg' in de tarieventabel).
Indienen vooroverleg of aanvraag omgevingsvergunning
Indienen vooroverleg
Een vooroverleg (ook wel conceptaanvraag omgevingsvergunning) kun je indienen via het Omgevingsloket onder Aanvragen. Je kunt aangeven dat het om een vooroverleg gaat. Je laat dan eerst beoordelen of aan je plan medewerking kan worden verleend voordat je een definitieve aanvraag indient. Tijdens het vooroverleg wordt beoordeeld of je plan past binnen het omgevingsplan. Ook wordt het plan beoordeeld door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.
Aanvraag omgevingsvergunning
Voldoet je plan aan de regels van het omgevingsplan én is voor de activiteit een omgevingsvergunning nodig? Dan kun je een aanvraag omgevingsvergunning indienen via het Omgevingsloket onder Aanvragen.
Aanvraag omgevingsvergunning buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA)
Past je plan niet binnen de regels van het omgevingsplan? De Omgevingswet heeft de mogelijkheid om met een omgevingsvergunning af te wijken van het omgevingsplan. Dit heet een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). Het advies is om eerst een vooroverleg in te dienen via het Omgevingsloket onder Aanvragen. Tijdens het vooroverleg wordt beoordeeld of er medewerking kan worden verleend door de gemeente.
Let op: voor het indienen van een vooroverleg of aanvraag omgevingsvergunning heb je een DigiD inlogcode of eHerkenning nodig.
Kosten vooroverleg of aanvraag omgevingsvergunning
Je betaalt voor het behandelen van een vooroverleg of aanvraag omgevingsvergunning. De kosten voor de verschillende activiteiten vind je in de legesverordening van 2024. Voor de kosten van een vooroverleg zoek je op 'omgevingsoverleg' in de tarieventabel.
Kosten aanvraag 2023
Wil je de kosten weten voor een aanvraag omgevingsvergunning die je hebt gedaan in 2023? Bekijk de legesverordening Sint-Michielsgestel 2023.
Bouwtoezicht controleert
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van toepassing op project: Gevolgklasse I
Onder de Omgevingswet is ook de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Bij bouwwerken waarvoor geen vergunning voor het (bouw)technische deel nodig is, wordt er toezicht gehouden door een kwaliteitsborger. Dit moet de initiatiefnemer zelf regelen.
Indien geen Wkb van toepassing is op project: Gevolgklasse II en III
Komt uit de vergunningcheck dat er voor het technische deel van je bouwplan een vergunning nodig is? En valt je bouwplan niet onder de Wkb? Dan houdt de gemeente toezicht op de bouw. De initiatiefnemer met een vergunning voor het bouwen (omgevingsvergunning) van een bouwwerk moet de start en het einde van de werkzaamheden bij de gemeente melden. Het bouwwerk mag voor die tijd nog niet in gebruik worden genomen.
Startmelden bouwwerkzaamheden
De start van de bouw moet minimaal twee dagen voor het begin van de werkzaamheden schriftelijk gemeld worden bij de gemeente, behalve als het anders vermeld staat in de vergunning. Ook het uitgraven van de bouwput, start van heiwerkzaamheden en het storten van beton moet gemeld worden. Lees hiervoor de specifieke voorschriften in je omgevingsvergunning.
Gereedmelden bouwwerkzaamheden
Op de laatste dag van de bouwwerkzaamheden moet de bouw gereed gemeld worden bij de gemeente, behalve als het anders vermeld staat in de vergunning. Daarna komt de toezichthouder langs om het werk te controleren. De toezichthouder geeft aan of het bouwwerk in gebruik mag worden genomen.
Indienen start- en gereedmelding
Je dient een melding in bij de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Voor het indienen van een melding stuur je een e-mail naar vth@mijngemeentedichtbij.nl.
Milieuregels voor bedrijven
Wil je een nieuw bedrijf beginnen of gaan verbouwen? Of veranderen de activiteiten binnen je bedrijf? Het kan zijn dat je te maken hebt met milieubelastende activiteiten. De landelijke regels over milieubelastende activiteiten staan in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). De gemeentelijke regels staan in het omgevingsplan.
Check of je een vergunning nodig hebt of een melding moet doen
Voor sommige activiteiten heb je een omgevingsvergunning nodig. Soms moet je een melding doen en/of informatie geven. Controleer vooraf voor welke activiteiten je een omgevingsvergunning moet aanvragen en/of een melding moet doen. Je kunt zelf de Vergunningcheck doen via het Omgevingsloket. De regels uit het omgevingsplan (waarin de regels van het bestemmingsplan volgens de wet zijn opgenomen) vind je terug via het Omgevingsloket onder Regels op de kaart. Een melding of aanvraag omgevingsvergunning regel je via het Omgevingsloket onder Aanvragen.