Advies en tips over duurzaam wonen
Advies verduurzamen woning – Brabant woont slim
Brabant Woont Slim is het energieloket voor woningeigenaren en huurders van onze gemeente. Als inwoner kun je hier terecht voor al je vragen over het verduurzamen van je woning. Brabant Woont Slim is onafhankelijk en heeft als doel om woningeigenaren en huurders te begeleiden en te faciliteren bij het verminderen van hun energieverbruik en dus het verlagen van de CO2 uitstoot.
Neem gerust eens contact op met met Brabant Woont Slim om te kijken hoe zij je verder kunnen helpen in het verduurzamen van jouw woning.
Verplichting bij ingrijpende renovatie
Naar aanleiding van de EU-richtlijn Renewable Energy Directive II (RED II) gelden er per 1 februari een aantal veranderingen als je gaat renoveren. Zo moet elke woning (of gebouw) met een ingrijpende verbouwing verplicht zonnepanelen, een zonneboiler en/ of een warmtepomp plaatsen.
Een renovatie is ingrijpend wanneer meer dan 25% van de oppervlakte van de gebouwschil (dak, buitenmuur, begane grondvloer) wordt vernieuwd, veranderd of vergroot. Dat is bijvoorbeeld wanneer een dak of gevel volledig wordt opengelegd en vernieuwd. Dit zijn ingrijpende renovaties waarbij een vergunning nodig is. Dus niet als je isolatiemaatregelen doorvoert, die onder de subsidieregeling ISDE vallen. Lees meer informatie over de verplichting.
Nationale Duurzame Huizen Route
Heb je plannen om te verbouwen? Of wil je energie besparen in jouw woning? Neem dan eens een kijkje bij huiseigenaren die je zijn voorgegaan op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route. Via deze website delen huiseigenaren hun ervaringen met duurzaam bouwen en wonen. Ze vertellen hoe ze hun huis aanpasten met bijvoorbeeld isolatie, een (hybride)warmtepomp en zonnepanelen.
Ervaar duurzaam wonen van dichtbij
Via de website van de Nationale Duurzame Huizen Route bekijk je voorbeelden, kom je in contact met een huiseigenaar in de buurt en kun je om advies vragen. Ervaar het comfort van een duurzaam huis tijdens de tiende editie van de Duurzame Huizen Route op 28 oktober en 4 november 2023. Dan stellen honderden huiseigenaren hun woning open voor bezoekers.
Gemeente Boxtel ondersteunt dit initiatief en moedigt inwoners aan om hun woning ook aan te melden als voorbeeld. Aanmelden kan via de website van de Nationale Duurzame Huizen route.
Tips voor duurzaam wonen
Verbeter Je Huis
Via de website www.verbeterjehuis.nl ontdek je de kosten, besparingen en eventuele subsidies op energiebesparende maatregelen voor jouw woning.
Energielabel checken
Op de website www.energielabel.nl kun je het energielabel van je huidige of toekomstige huis checken.
Iedereen doet wat
Via de website www.iedereendoetwat.nl vind je veel informatie over wat je privé en thuis kunt doen om duurzamer te leven. Je vindt er praktische informatie over energie, vervoer, voedsel en hergebruik.
Milieu Centraal
Milieu Centraal geeft je praktische tips, laat zien hoe je iets kunt aanpakken en vertelt wat het oplevert voor jezelf en het klimaat.
Makkelijke uitleg over energie en bespaartips via Steffie
Op de website Steffie.nl wordt een makkelijke uitleg gegeven over energie, maar ook kun je er bespaartips vinden die je makkelijk kunt uitvoeren. Bekijk Steffie.
Vereniging van eigenaren
Verenigingen van Eigenaren (VvE)kunnen aanspraak maken op een energie bespaarlening. Lees de voordelen van verduurzamen met het Nationaal Warmtefonds.
Bij projecten kun je als VvE meedoen aan de postcoderoosregeling. Dit is een saneringsregeling voor de opwek van duurzame energie. Wil je meer informatie? Ga dan naar deze website van de postcoderoosregeling.
Natuurvriendelijk isoleren
Ga je aan de slag met het verduurzamen van je woning? Dan is het belangrijk om te weten dat je niets mag doen dat schadelijk is voor beschermde dieren of planten. Dit staat in de regels van de Omgevingswet. Dieren, zoals sommige vogel- en vleermuissoorten, zijn afhankelijk van jouw woning. Ze verblijven bijvoorbeeld in de spouwmuur of onder dakpannen. Deze dieren mogen niet worden gedood. Ook mag je de nestplekken of verblijfplaatsen niet verstoren. Je kunt niet altijd zien of dieren verblijven in jouw woning. Om te voorkomen dat tijdens isolatiewerkzaamheden dieren worden gedood of hun verblijfplaats wordt beschadigd, moet je hier eerst onderzoek naar laten doen door een deskundige. Als de deskundige vaststelt dat er een beschermde diersoort aanwezig is, heb je hiervoor een ontheffing nodig. Dit kost tijd en geld. Daarom zijn in mei 2024 de landelijke regels ‘Natuurvriendelijk Isoleren’ (NVI) ingevoerd. Hieronder lees je wat dit voor jou betekent.
Natuurvriendelijk Isoleren
Bij natuurvriendelijk isoleren wordt rekening gehouden met de beschermde dieren tijdens het isoleren. Bijvoorbeeld door alleen te werken in een periode dat de dieren er het minst last van hebben. Hiervoor schakelt je een bedrijf in dat in het bezit is van het certificaat ‘Natuurvriendelijk Isoleren’. Bekijk het overzicht van isolatiebedrijven die hieraan voldoen. Wil je meer weten over Natuurvriendelijk Isoleren? Kijk dan op: Brabant Woont Slim.
Wat doet de gemeente verder?
De landelijke regels Natuurvriendelijk Isoleren zijn tijdelijk en gelden maximaal voor 3 jaar. Voor de lange termijn werkt de gemeente aan een plan om diersoorten te beschermen; het Soortenmanagementplan. Hiermee krijgen we in zicht waar beschermde diersoorten verblijven binnen onze gemeente. Op basis van ecologisch onderzoek wordt een gemeentebreed biodiversiteitsplan gemaakt. Met dit plan vraagt de gemeente een gebiedsgerichte omgevingsvergunning aan bij de provincie. Van deze vergunning kun jij als woningeigenaar gebruik maken. Een individuele ontheffing is dan niet meer nodig.
Subsidies en leningen
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Met de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Wil je weten of je in aanmerking komt voor de ISDE? Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Duurzaam Thuis Wonen Lening
Een woning aanpassen kost geld. Niet iedereen kan dit zelf betalen. Als je een koopwoning hebt kun je bij de gemeente een speciale lening aanvragen. Dit noemen we de Duurzaam Thuis Wonen Lening. Met de Duurzaam Thuis Wonen Lening pas je jouw woning aan waardoor je langer zelfstandig thuis kunt wonen. Het inzetten van de overwaarde van de woning behoort ook tot de mogelijkheden. Meer over de Duurzaam Thuis Wonen Lening.
Energiebespaarlening (landelijk)
De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is een landelijke regeling. Met deze Energiebespaarlening kun je energiebesparende aanpassingen aan jouw huis (laten) doen. Denk bijvoorbeeld aan isolatie of zonnepanelen. Lees de voordelen van verduurzamen met het Nationaal Warmtefonds.
Voor Vereniging van Eigenaren
Landelijke subsidie Verenigingen van Eigenaren
Woningen die vallen onder een Vereniging van Eigenaren konden ook gebruik maken van de waardebon van de Campagne winst uit je woning. De campagne is geëindigd. Er is wel een landelijke subsidie (ISDE) op energiebesparende producten of de uitvoering van isolatiemaatregelen waarvan je gebruik kunt maken. Daarnaast heeft het Stimuleringsfonds Huisvesting een speciale lening voor VvE’s om gezamenlijk de energielasten te verlagen.
Speciale lening voor VvE’s voor verlaging van de energierekening
Veel appartementencomplexen zijn slecht geïsoleerd, waardoor appartementeneigenaren een te hoge energierekening hebben. Vaak zit er niet voldoende geld in de VvE-kas om energiebesparende maatregelen te betalen. Daarom is nu speciaal voor VvE’s de Energiebespaarlening beschikbaar tegen een aantrekkelijke rente. Het Warmtefonds verstrekt de lening aan VvE's met minimaal acht appartementen. Je krijgt als VvE gratis begeleiding bij het aanvragen van de lening. Lees meer informatie over de lening voor VvE's via het Warmtefonds.
Help je ons om VvE’s te helpen verduurzamen?
Om VvE's beter in beeld te krijgen en om hen te helpen bij het verduurzamen, willen we een inventarisatie maken. Wij ontvangen graag de naam van de VvE en de gegevens van de contactpersoon van de VvE. Wij zullen de contactpersoon onder andere benaderen om de verduurzaming bij alle leden onder de aandacht te brengen. Je kunt hiervoor een mail sturen naar duurzaamheid@sint-michielsgestel.nl met daarin enkel de onderstaande gegevens:
- Naam VvE
- Naam contactpersoon VvE
- Emailadres contactpersoon VvE
- (Optioneel) Adressen die onder VvE vallen
Duurzaamheidslening Ondernemers, Verenigingen en VVE’s
Met de Duurzaamheidslening Ondernemers, Verenigingen en VVE’s kun jij investeren in het verduurzamen van jouw bedrijfsgebouw. Onze gemeente heeft hiervoor een fonds opgezet bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). Uit dit fonds leent de gemeente geld uit aan eigenaren van bedrijfsgebouwen in onze gemeente. Meer over de Duurzaamheidslening Ondernemers, Verenigingen en VVE’s.