Regels bij aankoop nieuwe woning
Om ervoor te zorgen dat 'echte kopers' nieuwe woningen kopen, geldt er in onze gemeente een zelfbewoningsplicht. Dat betekent dat na de koop van een woning, deze koper vijf jaar zelf in de woning moet wonen.
Op deze regel gelden de volgende uitzonderingen:
- scheiding;
- overlijden;
- gezondheidsproblemen;
- een nieuwe baan;
- ouders mogen voor hun kind een woning kopen of andersom;
- de noodzaak tot verhuizing vanwege gezinsuitbreiding.
Zelfbewoningsregeling is een voorwaarde voor de gemeente om mee te werken aan woningbouwplannen. Als je in het eerste jaar verhuist, betaal je een boete van 100.000 euro. Het boetebedrag loopt af tot 20.000 euro bij verhuizing in het vijfde jaar.
Bekijk alle regels over de aankoop van een nieuwe woning in de regeling.
Loting voor nieuwbouwwoningen en bouwkavels
Nieuwbouwwoningen en bouwkavels verkopen we via loting als er meer vraag is dan aanbod. Woningen en kavels brengen we eerst onder de aandacht bij onze eigen inwoners door publicatie in weekblad De Brug. Na een eerste toewijzing of loting, publiceren we de eventueel overgebleven woningen op websites van derden (waaronder Funda). Daarna loten we opnieuw en wijzen we de overgebleven woningen toe.
Inschrijven voor loting
Op het moment dat er een nieuwbouwproject in de verkoop gaat, maken we dit eerst plaatselijk bekend. Je kunt dan bij de makelaar of initiatiefnemer van het project aangeven dat je interesse hebt.
- Je schrijft je bij de makelaar in voor een aantal woningen van jouw voorkeur.
- De makelaar of initiatiefnemer van het project verzamelt de inschrijvingen van alle belangstellenden tot aan de eerste sluitingsdatum.
- Is de vraag groter dan het aanbod? Dan vindt er een een loting plaats.
- Blijven er woningen na deze eerste loting over? Dan biedt de initiatiefnemer van het project of de makelaar de overgebleven woningen opnieuw en breder aan. Er vindt dan opnieuw een loting plaats. Een notaris voert beide lotingen uit.
Hoe het loten werkt
Meestal loot de notaris twee keer bij een nieuwbouwproject. De eerste keer na de plaatselijke bekendmaking via onze website, plaatselijke aanplakborden en een publicatie in weekblad de Brug. Blijven er na de eerste loting nog woningen over? Dan volgt een tweede loting. De makelaar of initiatiefnemer van het project biedt de woningen dan breder aan, bijvoorbeeld via Funda.
Voor beide lotingen geldt onderstaande werkwijze
- Heb jij als enige voor een bepaalde woning je voorkeur aangegeven? Dan krijg je die woning toegewezen.
- Is er meer belangstelling voor een bepaalde woning? Dan voert de notaris een loting uit. Bij deze loting krijg je als belangstellende een nummer dat de volgorde aangeeft.
- Op volgorde van dat nummer wordt de woning of kavel toegewezen met de hoogst opgegeven voorkeur die nog vrij is.
- Zijn alle woningen waarvoor jij je hebt opgegeven vergeven? Dan plaatst de notaris je op de reservelijst.
Voor woningen die speciaal bedoeld zijn voor een bepaalde doelgroep vindt een aparte loting plaats.
Ik heb geen woning gekregen
Het kan dat een belangstellende afziet van een toegewezen woning. In dat geval benadert de makelaar de eerstvolgende kandidaat van de reservelijst. Staat er niemand meer op de reservelijst voor een bepaalde woning? Dan gaat de woning in de vrije verkoop.