Wat gaan we doen?
Een belangrijk verschil tussen het nieuwe en het oude riool is het gescheiden systeem. Regenwater wordt apart opgevangen en niet meer met het afvalwater gemengd. Hierdoor gaat er minder water naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Tegelijkertijd verminderen we wateroverlast, maar gaan we ook hittestress en verdroging tegen. Dit regelen we door regenwater zoveel mogelijk op te vangen, vast te houden en waar mogelijk te infiltreren. Hierbij houden we rekening met extreme buien door ook water af te voeren op het oppervlaktewater.
Infiltreren kan op verschillende manieren
Op verschillende plekken in de gemeente ontwikkelen we watertuinen. Een watertuin combineert waterberging met verbetering van de leefomgeving. Water biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld nieuwe natuur of recreatie. In Middelrode hebben we een watertuin bij het Aa-Dal aangelegd. Regenwater kan ook direct aan de bodem en daarmee aan het grondwater worden afgegeven door infiltratiebuizen toe te passen. Deze rioolbuizen hebben kleine gaatjes, waardoor het water direct infiltreert.
Op plekken waar een gescheiden systeem ligt komt het water dat in de putjes in de straat loopt, via het hemelwaterriool in de bodem en in de watertuin terecht. Daarom is het niet meer toegestaan om op straat auto's te wassen of emmers met sop of verfresten in de putjes weg te gooien. Door middel van bordjes in de wijk vragen we aandacht voor het hemelwaterinfiltratiegebied.
Afstemmen met andere werkzaamheden
De rioolwerkzaamheden stemmen we zoveel mogelijk af met de overige disciplines in het openbaar gebied. Hoewel het budget hierin beperkt is kijken wij ook naar het groen, verlichting, verkeer en waar mogelijk verbeteren we de inrichting van de straat. Oude materialen vernieuwen we en overbodige verharding verwijderen we (ontharden). Zo proberen we groen terug te brengen.
We zijn gestart in Middelrode
De rioolwerkzaamheden zijn in 2020 in Middelrode gestart. Hierbij hebben we ideeën en suggesties van inwoners zoveel mogelijk meegenomen in de plannen. Naast het vervangen van het riool hebben we onder andere:
- Verkeersplateaus aangelegd voor meer verkeersveiligheid
- Meer op- en afritten op het trottoir gemaakt
- Per straat, waar mogelijk, het groen verbeterd
- Overbodige verharding verwijderd
- Trottoirs herstraat
- Lichtmasten omgebouwd naar led
Uitvoering fase 4
Op het moment zijn we bezig met de voorbereidingen van de laatste fase in Middelrode. Deze fase (fase 4) start 13 mei 2024 en duurt naar verwachting een jaar.
Straten die in deze fase zijn opgenomen
- Driezeeg (van Beatrixstraat tot Zandstraat)
- Zandstraat (van Driezeeg tot Diepven)
- 1e en 2e Vijverstraat + achterpad
- Christinastraat (van Zandstraat tot Beatrixstraat)
- Irenestraat
- Emmastraat
Ook nemen we (kleine) aanpassingen aan de openbare ruimte mee
Tijdens de wijkschouw van maart 2019 hebben inwoners opmerkingen gemaakt en suggesties gedeeld. Ook na de bekendmaking van de plannen hebben we opmerkingen ontvangen. Alle opmerkingen samen hebben we meegenomen in het ontwerp.
Wegafsluiting en omleiding
Om de rioolwerkzaamheden uit te kunnen voeren is het noodzakelijk dat het betreffende wegvak voor verkeer wordt afgesloten. De Driezeeg en de Zandstraat worden vanaf 13 mei 2024 gelijktijdig afgesloten en er zal een wegomleiding worden aangegeven. De Zandstraat voeren we gefaseerd uit om overlast te minimaliseren.
Overlast
De werkzaamheden zijn grootschalig en langdurig. Omwonenden zullen overlast ervaren. De gemeente zal echter in samenwerking met de nutsbedrijven en de aannemer de overlast zoveel als mogelijk beperken.
Wat is de planning?
Het is veel werk om alle rioolbuizen te vervangen. Dit zorgt ook voor de nodige overlast. Daarom kiezen we ervoor om elk jaar een deel te doen. De werkzaamheden spreiden we over ruim 20 jaar. Hierbij werken we wijkgericht. We beginnen bij de rioolbuizen die het eerst aan vervanging toe zijn.
Hoe dichterbij de geplande werkzaamheden komen, hoe preciezer we de planning kunnen aangeven. Zodra de werkzaamheden in een straat starten informeren we de bewoners. Als fase 4 is uitgevoerd zijn de werkzaamheden in Middelrode afgerond. Daarna gaan we in de wijk Theereheide in Sint-Michielsgestel verder.
Waarom doen we dit?
De noodzakelijke rioolwerkzaamheden dragen bij aan klimaat, leefbaarheid, veiligheid en duurzaamheid.
Afkoppelen regenwater
Als het regent valt een groot deel van het regenwater op daken, straten en stoepen. Dit water gaat via de regenpijp of putten naar het riool. Bij de aanleg van een gescheiden riool vangen we het water apart op. Het water gaat naar plekken waar het tijdelijk kan worden opgevangen en kan infiltreren zoals in de aangelegde watertuin. Al deze maatregelen (zoals ook de aanleg van infiltratiebuizen) zorgen ervoor dat water in de bodem wordt opgenomen. Zo gaan we verdroging tegen. In gebieden waar we het riool vervangen en regenwater afkoppelen, helpen en adviseren wij om de regenpijp aan de voorzijde van de woning af te koppelen. Je krijgt hier automatisch bericht over.
Zelf aan de slag
Heb je een eigen tuin, dan kun je er zelf voor zorgen dat het regenwater beter in de bodem wordt opgenomen. Bijvoorbeeld door voor groen te kiezen in plaats van voor verharding. In gebieden waar we het riool niet vervangen kun je zelf de regenpijp aan de achter- en zijkant van je huis afkoppelen van het riool. Je vangt het regenwater dan in je eigen tuin op. Meer informatie hierover vind je bij Met elkaar voor Mekaar.
Meer informatie
Heb je vragen over de rioolvervanging in Sint-Michielsgestel? Neem dan contact op met Richard Llop. Dat kan per e-mail via R.Llop@mijngemeentedichtbij.nl of via telefoonnummer (073) 553 12 22.