Wat kun je allemaal zien en doen?
POLITIE
De politie is aanwezig met de ‘Politietruck’. In deze speciale vrachtwagen gaat de politie met je in gesprek over onderwerpen als: cyberpesten, misbruik van seksueel beeldmateriaal, nepvuurwapens, alcohol, drugs, lachgas, vuurwerk en leggen zij uit hoe je de politie in noodgevallen kunt bereiken.
BOA’S EN GROENE BOA’S
Neem een kijkje in de wereld van de Boa’s, zij nemen je mee in hun dagelijkse werk. De afkorting Boa staat voor: Buitengewoon opsporingsambtenaar. Een Boa mag bijvoorbeeld onderzoeken of er bepaalde strafbare feiten zijn gepleegd. Boa's mogen verdachten aanhouden, iemands identiteit controleren, processen-verbaal opmaken en boetes uitschrijven.
BRANDWEER
De brandweer zal verschillende demonstraties laten zien, zoals het blussen van een brand, ook kunnen bezoekers zien hoe de brandweer te werk gaat bij een ongeval met een auto. Daarnaast zijn verschillende brandweerwagens te bewonderen, maak gerust een selfie.
BRANDWEER SECTOR RISICOBEHEERSING
Bij de interactieve Roadshow kun je meedoen aan verschillende serious games. Zoals het Huis van familie Van der Werf. Je hebt 3 minuten te tijd om de woning te doorlopen. Op het eerste gezicht lijkt er weinig aan de hand te zijn in de woning. Maar dat verandert al snel in een heftige belevenis. Jouw adrenaline stijgt naar ongekende hoogte. Dit wil je meemaken en ervaar zelf wat brandgevaarlijke situaties zijn en wat nog belangrijker is, waar moet je op letten om brand te voorkomen.
KIESRAAD
Doe jij mee met dit spel? Gepresenteerd door Edson da Graça samen met Femke Slaats, digitaal wijkagent en de jongerenwerkers van BINT. Dit spel is een initiatief van Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland en helpt je vervelende situaties te herkennen en te voorkomen over bijvoorbeeld: ondermijning, cybercrime, social media en sexting.
- Ondermijning
Edson neemt je mee in de wereld van ronselen. Hoe kun je een opdracht voor een ander vertrouwen en uitvoeren? Hij neemt je mee in het leven van Haroun en zijn vrienden. Een jongen die van voetballen houdt maar te maken krijgt met criminelen die hem proberen te beïnvloeden om bij te dragen aan hun illegale activiteiten. Hoe makkelijk ben jij te beïnvloeden? - Cybercrime
Edson neemt je mee in de wereld van de digitale criminaliteit. Wat weet jij over apps? Over het beveiligen van apps? Edson stelt ons voor aan Liv, een meisje dat heel handig is met computers, tot er iets gebeurt. Welke keuzes maakt Liv en welke keuzes zou jij maken? - Social Media
Kom mee in de wereld van influencers. Is het allemaal echt zoals het lijkt? Edson doet een boekje open over deze wereld. Hij geeft raad en daad om niet het slachtoffer te worden van mooie beloftes. - Sexting
Hoe ga je om met het maken, versturen of krijgen van naaktfoto’s of filmpjes op social media? Wat vind je hiervan? Hoe ver kun/wil/mag je hier in gaan? Lars en Elisa hebben verkering. Met welke keuzes op dit gebied worden zij geconfronteerd? Wat zou jij doen in deze situatie?
FOUTE CENTEN
Een escapespel gepresenteerd door de politie en de jongerenwerkers van BINT.
Tijdens dit spel word jij als jongere geconfronteerd met klussen waarmee je snel geld kunt verdienen. Wist jij dat er een hele criminele wereld achter deze klussen verborgen zit? .
Stichting Hartwacht Sint-Michielsgestel
Elke week worden er in Nederland ongeveer 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Snel starten met reanimatie en het gebruik van een AED zal de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk verhogen. Deze middag worden verschillende demonstraties gegeven waarbij duidelijk wordt wat een reanimatie is en wat daarbij komt kijken.
EHBO
EHBO Sint-Michaël laat deze middag zien hoe te handelen bij ongelukken. Bijvoorbeeld: wat moet je doen als iemand stikt in een appel? En wat als je een verkeersongeval ziet gebeuren? Natuurlijk wil je helpen, en al ben je geen dokter, je kunt toch levens redden. We laten je in verschillende demonstraties zien hoe je moet handelen in een noodsituatie.
BINT Jongerenwerk
BINT Jongerenwerk staat klaar voor alle jongeren vanaf groep 7 in Berlicum, Den Dungen, Gemonde, Middelrode en Sint-Michielsgestel. Zij organiseren allerlei activiteiten om jongeren te activeren, samen te experimenteren, te leren en om te signaleren. Deze middag lopen zij rond en verlenen assistentie bij verschillende demonstraties en helpen ze Edson bij de Kiesraad.
Wijkmakelaars
Onze wijkmakelaars horen graag wat er in de gemeente speelt en leeft, welke initiatieven en ideeën er zijn en wat onze inwoners verwachten of wensen van de gemeente. Een wijkmakelaar is een verbinder, legt de verbinding tussen de gemeente en de inwoners en inwoners onderling. Heb jij een initiatief om jouw omgeving (nog) leuker te maken? Deel jouw idee met de wijkmakelaar want ook zij zijn aanwezig deze middag.
Bureau HALT
Wanneer heb je te maken met bureau HALT? Ben jij een jongere tussen de 12 en 18 jaar die strafbare feiten pleegt, zoals bijvoorbeeld: rijden zonder rijbewijs, winkeldiefstal, vernieling, openbaar dronkenschap of oplichting. Dan kun je naar HALT worden doorverwezen.
Tijdens het HALT-traject kijken zij met jou naar de oorzaken van het grensoverschrijdend gedrag en wat de gevolgen van dit gedrag zijn. Zij leren je om ook zelf verantwoordelijk te zijn voor de keuzes die je maakt. En hoe je dit in het vervolg tijdens moeilijke situaties anders kunt aanpakken.
Benieuwd? Neem een kijkje bij de stand.
Ambulance RAV Brabant
Bezoek de stand met al je vragen over het werk op de ambulance. Op de ambulance werkt een verpleegkundige of bachelor medisch hulpverlener samen met de chauffeur. Er zijn drie soorten ambulancezorg:
- Spoedzorg
De ambulance medewerkers helpen als er spoedeisende zorg nodig is, bij ongelukken of als iemand ineens heel ziek wordt. Bij acuut levensgevaar, denk aan een hartstilstand of slagaderlijke bloeding. - Minder of geen spoed
Ook zorgen zij voor gepland vervoer van patiënten. Die ritten rijden we zonder spoed en zonder sirene, gewoon met het verkeer mee. - Hulp bij rampen
Tijdens een ramp of een groot ongeval werken we samen met andere ambulances, indien nodig, uit heel Nederland. Zij werken allemaal op dezelfde manier, zo kunnen ze elkaar helpen.
Wensambulance
WensAmbulance Brabant brengt terminaal zieke mensen nog één keer naar hun favoriete plek. Wil je hier meer over weten, kom even langs bij de wensambulance.
DJ Johan van der Donk
DJ Johan van der Donk uit Sint-Michielsgestel zorgt deze dag voor de muziek, wel zo gezellig.
Nationaal Drone Team
Het Nationaal Drone Team (NDT) is een non-profit vrijwilligersorganisatie die zich richt op het opsporen van vermiste personen en dieren met behulp van drones. Het team bestaat uit professionals en enthousiaste vrijwilligers die hun eigen middelen inzetten om georganiseerde luchthulp te bieden.
Belangrijkste activiteiten van het NDT:
- Zoekacties bij vermissingen: Het NDT voert Search and Rescue (SAR)-operaties uit om vermiste personen op te sporen en veilig terug te brengen. Met drones uitgerust met hoogwaardige camera’s en geavanceerde zoektechnologieën kunnen ze systematisch zoekpatronen uitvoeren en real-time beeldanalyse toepassen.
- Opsporen van vermiste huisdieren: Naast het zoeken naar mensen, helpt het NDT ook bij het terugvinden van huisdieren die vermist zijn geraakt. Dit kan variëren van een hond die is weggelopen tot een huisdier dat in paniek is geraakt door een ingrijpende gebeurtenis.
- Samenwerking met andere hulpdiensten: Het NDT werkt nauw samen met andere zoekteams en hulpverleners om efficiënt en effectief te opereren tijdens noodsituaties.
Parkeren
Het zal niet makkelijk zijn om een parkeerplekje te vinden rondom het Meanderplein. Het Meanderplein zelf staat helemaal vol. Kom zo veel mogelijk te voet of met de fiets.