Wat gaan we doen?
We zoeken naar oplossingen om ongeveer 36 miljoen kuub water op te vangen, al weten we ook dat deze opgave in de toekomst groter zal worden door klimaatverandering. De oplossingen voor waterveiligheid combineren we met andere opgaven en kansen in het gebied, zoals woningbouw, natuurontwikkeling, landbouw, energie, recreatie en cultuurhistorie. We werken de mogelijke oplossingen verder uit samen met de betrokken overheden, maatschappelijke organisaties en belanghebbenden. Daar waar we op korte termijn al een maatregel uit kunnen voeren om wateroverlast te voorkomen, doen we dat.
Waarom doen we dit?
De beken de Aa en de Dommel stromen richting de Maas. Als er veel water via de beken naar ’s-Hertogenbosch stroomt kan het voorkomen dat het water in de Maas zó hoog staat, dat het water uit de beken niet meer kan uitstromen in de Maas. Dan overstromen de Aa en de Dommel. Voor dit water moet een oplossing gezocht worden.
De opgave hebben we voor nu goed in beeld, al weten we ook dat deze in de toekomst groter zal worden door klimaatverandering. Daarom hebben we gezocht naar verschillende oplossingsrichtingen. Maatregelen nemen we in de hele regio en niet alleen in of rond ’s-Hertogenbosch, ook verder stroomopwaarts. Iedereen draagt een steentje bij aan de oplossing.
Wat is de planning?
In 2022 is heel breed gezocht naar oplossingen. Dit jaar gaan we de 11 mogelijke oplossingen die het meest realistisch en haalbaar zijn verder onderzoeken. Besluiten over de maatregelen nemen de besturen pas na goed overleg met betrokkenen.
Meer informatie
Kijk op de website van waterschap Aa en Maas voor meer informatie over de aanpak van dit project. Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief.