Regionaal beleidsplan jeugdhulp 2020-2023 Noordoost Brabant
1216841 - Afgelopen tijd is in de regio een interactief proces door lopen om te komen tot een nieuw regionaal beleidsplan jeugdhulp voor de periode 2020-2023. De gemeenteraad wordt gevraagd om het regionale beleidsplan vast te stellen. Wij attenderen erop dat er nu geen begroting is opgenomen in het regionale beleidsplan jeugdhulp. De regio verwacht dat er geen extra kosten zijn verbonden aan de uitvoering van het regionale beleidsplan. Mocht anders blijken dan wordt dit meegenomen bij de behandeling van het jaarlijkse regionale inkoopkader. Dit kan een financieel risico zijn, omdat er geen ruimte is binnen de begroting van Sint-Michielsgestel. Wij verwijzen naar het raadsvoorstel over de uitleg welke (juridische)ruimte er is binnen de centrumregeling voor afwijkende beslissingen van individuele gemeenten.
Besluit (Akkoord en door naar de griffie)
- de raad voor te stellen om het regionale beleidsplan jeugdhulp 2020-2023 Noordoost Brabant vast te stellen;
- dit onder voorbehoud dat de uitvoering past binnen de bestaande financiële kaders en huidige capaciteit regionaal en lokaal.
Aanpak mensen met verward gedrag en invoering WvGGz/Wzd
1217096 - Met de extramuralisering van de GGz is het aantal personen met verward gedrag in wijken en buurten toegenomen. Deze maatschappelijke trend zet zich de komende jaren voort. Onder de personen met verward gedrag bevindt zich een kleine groep die zichzelf of anderen ‘ernstig nadeel’ kan toebrengen. Deze groep kan nu op grond van de wet Bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (wet Bopz) gedwongen worden opgenomen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGz). Vanaf 1 januari 2020 wordt deze ‘opnamewet’ vervangen door twee ‘zorgwetten’: de Wet verplichte GGz (WvGGz) gericht op inwoners met een psychische kwetsbaarheid en de Wet zorg en dwang (Wzd) gericht op inwoners met een psychogeriatrische aandoening of een verstandelijke beperking. In de subregio Meierij/Bommelerwaard (acht gemeenten) is besloten om de aanpak van personen met verward gedrag en de nieuwe WvGGz-taken met ingang van 2020 te laten uitvoeren door het Crisisinterventieteam (CIT) van Farent en het Centrum voor Trajecten en Bemoeizorg (CvTB). Zo realiseren we de gewenste uniformiteit in ketenafspraken en in de dienstverlening voor inwoners. Ook creëren we schaalvoordelen. Farent (maatschappelijk werk) en het CvTB (bemoeizorg) zijn bekende partners die beschikken over de benodigde expertise.
Besluit (Akkoord en door naar de griffie)
- In te stemmen met de opdrachten voor 2020 aan: Farent voor een subregionaal CIT crisisdienst voor personen met verward gedrag en voor de WvGGz-taken ‘aannemen meldingen’ en ‘horen’; het CvTB voor de WvGGz-taken ‘triageren meldingen’ en ‘uitvoeren van een verkennend onderzoek’.
- In te stemmen met de inkoop en contracteren van een ICT-systeem (Kohnraad) voor de WvGGz en de Wzd voor acht gemeenten in de Meierij/Bommelerwaard door de RIOZ;
- De kosten à € 25.636,- voor de opdrachten aan Farent en het CvTB te dekken uit de budgetten van integrale veiligheid en de hiervoor te ontvangen WvGGz-gelden in de algemene uitkering te oormerken.
- In te stemmen met het Addendum op de Samenwerkingsovereenkomst Specialistische hulp Wmo Meierij 2017-2020;
- In te stemmen met de deelname van de burgemeester en de wethouders aan een subregionale oefensessie crisismaatregel WvGGz in het najaar van 2019;
- In te stemmen met de voorgestelde inrichting en werkwijze van het verplichte regionale overleg Wvggz onder voorbehoud van: Vertegenwoordiging van MijnGemeenteDichtbij in het ambtelijk beleidsoverleg; Instemming door de Bestuurlijke Regiegroep Integrale Veiligheid Brabant-Oost op 21 oktober 2019.
- In te stemmen met bijgevoegde raadsinformatiebrief over de invoering WvGGz.
- In te stemmen met het organiseren van een lokale bestuurlijke oefensessie vóór 1 januari 2020.
- In te stemmen met een gezamenlijke informatiebijeenkomst WvGGz voor de raadsleden van de gemeente Boxtel en Sint-Michielsgestel in 2020.