1340631 - Opdrachtverlening inventarisatie verblijfslocaties arbeidsmigranten
De gemeente Sint-Michielsgestel wil graag een verdiepend onderzoek laten verrichten naar het aantal arbeidsmigranten dat woonachtig is in de gemeente en de sociale aspecten (aantal personen in woningen, kwaliteit van de huisvesting enz.) die met de huisvesting samenhangen. Op basis van de resultaten van deze inventarisatie kan de gemeente de afweging maken of specifiek beleid met betrekking tot arbeidsmigranten noodzakelijk is. Voor de uitvoering van het verdiepend onderzoek is aan drie bureaus offerte opgevraagd. Na de beoordeling van de offertes en het voeren van twee aanvullende gesprekken is er een keuze gemaakt voor een bureau.
Besluit (Akkoord):
1. Opdracht te verstrekken aan bureau Legitiem om de verblijfslocaties voor arbeidsmigranten te inventariseren;
2. De noodzakelijke financiële middelen van € 25.000,- voor deze opdracht beschikbaar te stellen en financieel te verantwoorden in de eerste Bestuursrapportage van 2024.
3. In te stemmen met het afsluiten van de noodzakelijke verwerkersovereenkomsten om de inventarisatie uit te kunnen voeren.
1344992 - Besluitvorming wijziging gemeenschappelijke regeling VRBN en verzoek toestemming raad
Op 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) gewijzigd. Deze wijziging heeft ook impact op de Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (GR) die hierdoor geactualiseerd moet worden. De nieuwe Wgr verplicht een getrapte procedure waarbij een conceptregeling tweemaal aangeboden wordt aan de gemeenteraden: eenmaal voor zienswijze en eenmaal voor toestemming. Het zienswijzetraject is inmiddels afgerond. Alle raden hebben een positieve zienswijze naar voren gebracht of hebben besloten akkoord te gaan en geen zienswijze naar voren te brengen. De ingediende zienswijzen hebben geen aanleiding gegeven tot het wijzen van de concepttekst van de GR. Daarom kan nu overgegaan worden op de toestemmingsprocedure.
De colleges van burgemeester en wethouders binnen de Veiligheidsregio Brabant-Noord besluiten tot het wijzigen van de regeling. Op grond van artikel 12.3 van de GR geldt dat de regeling gewijzigd is wanneer 2/3 van de colleges hebben ingestemd en hiermee 2/3 van het inwoneraantal in de regio wordt vertegenwoordigd. Voor het besluit van een college is toestemming nodig van de gemeenteraden. Op grond van artikel 1 van de Wgr kunnen colleges alleen met een wijziging van de GR instemmen als zij hiertoe toestemming krijgen van hun raden. Deze toestemming kan slechts worden onthouden wegens strijd met het recht of het algemeen belang. Om deze reden is tevens een raadsvoorstel bijgevoegd waarin deze toestemming wordt gevraagd. Daarin wordt aangegeven dat het voorgenomen besluit het algemeen belang dient en niet in strijd is met het recht.
Met de gewijzigde wet beoogt de wetgever de betrokkenheid van gemeenteraden bij het bestuur van een samenwerkingsverband te verbeteren. De nieuwe Wgr geeft raden meer instrumenten voor sturing. Voortkomend uit de behoefte tot meer inhoudelijk debat en een ‘kleinere afstand’ tot gemeenschappelijke regelingen. De wet laat nadrukkelijk de keuze voor verschillende instrumenten aan een individuele regeling. VRBN heeft bij het wijzigen van de GR de adviezen van de griffiers in de regio gevolgd. Op veel vlakken kent VRBN al een hoge mate van betrokkenheid, bijvoorbeeld via zienswijzen op de Kadernota, begroting en beleidsplan (incl. risicoprofiel) en een actieve informatieplicht. Dit is nu nog nadrukkelijker opgenomen in de GR door toevoeging van artikel 4.5, zienswijzen, naast art. 10.4 met de wettelijk verplichte zienswijzen in het kader van de begrotingscyclus. Daarnaast is een nieuw artikel (4.7) opgenomen over participatie.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
1. Te besluiten tot het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord conform bijgevoegd concept wijzigingsbesluit, onder voorbehoud van het verlenen van toestemming door de raad.
2. De raad op grond van artikel 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen toestemming te vragen voor deze wijziging conform bijgevoegd raadsvoorstel.
1345510 - Vaststelling bestemmingsplan Wonen op de Donk Den Dungen
Het bestemmingsplan Wonen op de Donk Den Dungen ziet op de ontwikkeling van 43 nieuwe woningen in verschillende segmenten en voor verschillende doelgroepen op de locatie Donksestraat 19 in Den Dungen.
Ter plaatse is momenteel een agrarisch bedrijf (veehouderij en kleinschalig graafmachineverhuurbedrijf) gevestigd.
De locatie is gelegen ten westen van de kern Den Dungen, achter de Blauwe Scholk en ca. 60 m1 van de kerk. Woningontwikkeling op deze locatie en daarmee sanering van een agrarisch bedrijf in het centrumgebied van Den Dungen, sluit aan bij de realisatie van de doelstellingen zoals opgenomen in de Visie Ruimtelijke ontwikkeling Den Dungen (Raadsbesluit 31 oktober 2019). Doel van deze visie is het ontwikkelen van een compact, compleet en comfortabel centrumgebied met ruimte voor ontmoeting en verblijf.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft gedurende zes weken, van vrijdag 10 november 2023 tot en met donderdag 21 december 2023 ter inzage gelegen. Gedurende de periode van ter inzage legging zijn acht zienswijzen ingediend. Twee zienswijzen geven aanleiding tot aanpassing van het bestemmingsplan. Voor de inhoudelijke behandeling van de zienswijzen en de aanpassingen verwijzen wij u naar de “Nota procedure en zienswijzen”.
Wij leggen u een voorstel voor om in te stemmen met het raadsvoorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan, met als beoogde raadsvergadering 18 april 2024.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie)
De raad voor te stellen om:
- Het bestemmingsplan Wonen op de Donk Den Dungen vast te stellen;
- De “Nota procedure en zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Wonen op de Donk Den Dungen” vast te stellen;
- Te besluiten om geen exploitatieplan vast te stellen, omdat op 13 september 2023 reeds een anterieure overeenkomst is gesloten, waarmee het volledige kostenverhaal is geregeld.
345751 - Opvang Oekraïners in het gebouw De Schakel, Theerestraat 42G-1 in Sint-Michielsgestel
Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne loopt de laatste maanden het aantal Oekraïense vluchtelingen weer op. Vanuit het Rijk heeft elke gemeente daarom de opdracht gekregen om voor extra opvangplekken voor Oekraïners te zorgen. In totaal moeten de gemeenten samen gaan zorgen voor 120.000 opvangplaatsen. Voor de gemeente Sint-Michielsgestel betekent dit dat er een totale extra opgave is van 54 plekken. Op 14 november 2023 heeft uw college in principe ingestemd met het opvangen van Oekraïners in het gebouw De Schakel in Sint-Michielsgestel. De portefeuillehouder heeft toen de opdracht gekregen om een definitief voorstel uit te werken. Dit voorstel is hier een uitwerking van.
Besluit (Akkoord):
- Oekraïners op te vangen in het gebouw De Schakel, Theerestraat 42G-1 in Sint-Michielsgestel.
- Gebouw De Schakel te huren van BPD bouwfonds.
- De aannemer Van Asperdt opdracht te geven om de verbouwing van het gebouw De Schakel uit te voeren.