1307961 - Uitvoeringsprogramma warmtetransitie gemeente Sint-Michielsgestel
Ter uitvoering van de Transitievisie Warmte Sint-Michielsgestel wordt het Uitvoeringsprogramma Warmtetransitie 2023-2026 vastgesteld waarin de acties, doelstellingen en benodigde capaciteit en middelen zijn opgenomen voor de doelen in 2026 en 2030.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
- Het Uitvoeringsprogramma Warmtetransitie 2023-2026 gemeente Sint-Michielsgestel vast te stellen;
- Gelden voor personele inzet voor 2023 t/m 2026 incidenteel over te hevelen naar MGD via de 1e bestuursrapportage;
- De uitvoeringsmiddelen van 2027 de financiële middelen mee te nemen in de integrale afweging van de kadernota 2024;
- Bijgevoegde raadsinformatiebrief gewijzigd vast te stellen en via de griffie aan de gemeenteraad te verzenden.
1311179 - Aanpak Hoogwater ’s-Hertogenbosch en omgeving (HOWABO)
In juli 2021 stonden door een combinatie van hoogwater en extreme buien grote delen van Limburg in korte tijd onder water. Een vergelijkbare situatie trof Den Bosch in 1995. Met de Hoogwateraanpak ’s-Hertogenbosch (ook wel bekend als HoWaBo) zijn diverse maatregelen getroffen zoals de aanleg van waterbergingen. Op basis van de huidige klimaatscenario’s blijken deze maatregelen onvoldoende. De Aa en Dommel stromen door een groot deel van midden- en oost Brabant en komen in Den Bosch bij elkaar, waarna ze onder vrij verval afvoeren op de Maas. Bij een combinatie van een hoge waterstand in de Maas én een hoge waterstand in de Aa en Dommel, kunnen de zijrivieren hun water niet meer kwijt op de Maas. Het gevolg is een overstroming waarbij het water in- en rond Den Bosch op sommige plekken meer dan 2 meter hoog komt. Woonwijken en infrastructuur als de A2 overstromen. Hoe langer de afvoer op de Maas is gestremd, hoe groter de gevolgen. Deze situatie kan zich al voor doen in het huidige klimaat en bij minder extreme weersituaties dan we vorig jaar zagen. Samen met partners waterschappen Aa en Maas & De Dommel, Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant, gemeentes ’s-Hertogenbosch, Heusden, Vught, Boxtel, St-Michelsgestel zijn oplossingen in beeld gebracht binnen de Aanpak Hoogwater ‘s-Hertogenbosch en omgeving. Het gaat daarbij om de gehele aanpak van vasthouden-bergen-afvoeren, met zowel maatregelen die op korte termijn inzetbaar en effectief kunnen zijn alsook maatregelen die een langere realisatieduur vergen. De totale uitwerking wordt een combinatie van natuurlijke en technische maatregelen. In dit voorstel wordt gevraagd in te stemmen met de verdere uitwerking van 11 kansrijke bouwstenen voor de aanpak Hoogwater ’s-Hertogenbosch en omgeving binnen een nader in te vullen programmatische aanpak en de wethouder te mandateren hiermee in te stemmen in de stuurgroep van 3 maart. Hierop vooruitlopend wordt samen met de gemeente 's-Hertogenbosch een gebiedsstudie gedaan om de kansen en risico's bij de inzet van de bouwsteen “Dungense Polder als waterberging” proactief te onderzoeken. Besluit (Akkoord):
|
1312148 - Uitruil wooncomplexen Woonmeij en BrabantWonen
Woningcorporaties Woonmeij en BrabantWonen zijn voornemens om twee wooncomplexen binnen hun woningbezit te ruilen. Het betreft een wooncomplex in Schijndel (gemeente Meierijstad) en Berlicum (Gemeente Sint-Michielsgestel). Voor de Volkshuisvesting van Sint-Michielsgestel heeft dit geen gevolgen. Daarom heeft de gemeente geen bezwaar tegen deze uitruil. Omdat de gemeente samen met de Rijksoverheid een achtervang is voor de leningen van deze complexen dient de gemeente de bijbehorende Akte van contractsoverneming te ondertekenen. De andere organisaties die ondertekenen zijn: Woonmeij, Stichting BrabantWonen, BNG Bank N.V. en de Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw. De gemeente ondertekent de Overeenkomst van contractsoverneming op 14 februari 2023.
Besluit (Akkoord):
- Geen bezwaar te maken tegen de uitruil van twee wooncomplexen tussen Woonmeij en BrabantWonen;
- Te besluiten tot ondertekening van de Akte van contractsoverneming;
- Kennis te nemen van de Overeenkomst van objectieve novatie.
1312300 - Flexwoningen gemeente Sint-Michielsgestel
Ter vermindering van de krapte aan sociale huurwoningen werkt het college aan de realisatie van Flexwoningen op tijdelijke locaties, bijvoorbeeld in samenwerking met woningbouwcorporaties. Het college is bevoegd om tijdelijke vergunningen in afwijking van het bestemmingsplan te verlenen voor 10 jaren. Het Rijk kan het college toestaan om in afwijking van het bestemmingsplan tijdelijke vergunningen voor Flexwoningen te verlenen voor de duur van 15 jaren. Het college moet daarvoor een aanvraag doen bij het Rijk. Maar het Rijk stelt één voorwaarde; namelijk dat de gemeenteraad een verklaring moet hebben afgeven. Daarover gaat bijgevoegd raadsvoorstel.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
De gemeenteraad voor te stellen in te stemmen met toepassing van de reguliere omgevingsvergunningsprocedure - door het college - om binnen de gemeentegrenzen Flexwoningen op tijdelijke locaties voor de duur van maximaal 15 jaar mogelijk te maken.
1312596 - Verkoop oude gemeentehuis Petrus Dondersplein 1 Sint-Michielsgestel
Het oude gemeentehuis van Sint-Michielsgestel staat inmiddels enige tijd leeg. De gemeente wil het gebouw verkopen. De nieuwe invulling van het gebouw moet een meerwaarde leveren aan een levendig centrum. Ten behoeve van de verkoop zijn een verkoopleidraad, een bidbook en beoordelingscriteria opgesteld. Deze verkoopstukken worden nu aan het college voorgelegd.
Besluit (akkoord en door naar Griffie):
- In te stemmen met de verkoopleidraad, het bidbook en de gewijzigde beoordelingscriteria voor de verkoop van het oude gemeentehuis
- De portefeuillehouder Maatschappelijk Vastgoed te mandateren om namens het college van burgemeester en wethouders een akkoord te geven op de invulling van de nog openstaande punten
- De verkoop te starten op basis van de verkoopleidraad, het bidbook en de beoordelingscriteria
- In te stemmen met bijgevoegde gewijzigde raadsinformatiebrief en deze via de Griffie te verzenden aan de gemeenteraad.