1334835 - BBV Ontwerpbestemmingsplan Halderse Akkers 5
De locatie Halderse Akkers 5 te Sint Michielsgestel heeft momenteel de bestemming ‘Bedrijf’ in verband met het aanwezige garage c.q. autoschadeherstelbedrijf. De eigenaar wil dit bedrijf elders voortzetten en de bedrijfswoning en bedrijfsbebouwing slopen. De beoogde situatie bestaat uit het realiseren van drie vrijstaande woningen. Met dit conceptbestemmingsplan worden onder andere de op grond van de gebiedsvisie Theereheide voorgestane ruimtelijke ontwikkelingen planologisch mogelijk gemaakt. Deze ontwikkeling voldoet aan een goede ruimtelijke ordening en uit het bestuurlijk vooroverleg blijkt dat de bestuurlijke partners akkoord zijn. Omdat de ontwikkeling niet past in het huidige bestemmingsplan ‘Buitengebied Sint Michielsgestel, 2e actualisatie’ is onderhavige bestemmingsplanprocedure noodzakelijk. Het bestemmingsplan kan niet worden vastgesteld zonder dat afspraken zijn gemaakt over het verhaal van plankosten en planschade.
Besluit (Akkoord):
1. Akkoord te gaan met het ontwerpbestemmingsplan ‘Halderse Akkers 5 Sint Michielsgestel’ (NL.IMRO.0845.BP2023BGHALDAKKS5-OW01) en dit, samen met het ontwerpbesluit hogere waarden geluid, voor zes weken ter inzage te leggen;
2. Met initiatiefnemer bijgevoegde anterieure overeenkomst aan te gaan;
3. Af te zien van een milieueffectrapportage (m.e.r) omdat er geen belangrijke nadelige milieugevolgen zijn.
1335811 - Vaststelling Wijzigingsplan Spijt 49-51 Sint-Michielsgestel
De eigenaar/ontwikkelaar heeft gevraagd de bestemming voor Spijt 49-51 te Sint-Michielsgestel van ‘horeca’ te wijzigen naar ‘wonen’ ten behoeve van het transformeren/uitbreiden van voormalig café “Ons Moeder” met bovenwoning naar 3 levensloopbestendige grondgebonden woningen met (bestaande) bovenwoning. Het ontwerp Wijzigingsplan hiertoe heeft inmiddels 6 weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Het waterschap en de provincie hebben ingestemd met het wijzigingsplan.
Besluit (Akkoord):
1. Het Wijzigingsplan Spijt 49-51 Sint-Michielsgestel (ongewijzigd ten opzichte van het ontwerp) vast te stellen.
1333246 - Wijzigingen verordening sociaal domein
De gemeente Sint-Michielsgestel is naar aanleiding van de wetswijziging Breed Offensief verplicht om, conform de participatiewet, haar algemene verordening te wijzigen. Daarnaast zijn er ook een aantal andere onderwerpen waar we de verordening willen wijzigen.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
De gemeenteraad voor te stellen om:
1. De Verordening Sociaal Domein 2024 vast te stellen.
2. De Verordening Sociaal Domein 2021 in te trekken.
1335863 - Besluit bestemmingsplan Laar - Nieuw Laar
Het bestemmingsplan Laar – Nieuw Laar is de uitwerking van de in 2017 vastgestelde Gebiedsvisie Laar – Nieuw Laar. Tegen het ontwerp-bestemmingsplannen zijn binnen de zienswijzetermijn 13 zienswijzen ingediend. Deze zijn samengevat en beantwoord in de bijgevoegde nota van zienswijzen. Enkele zienswijzen vormen aanleiding tot aanvulling en wijziging van de bestemmingsplannen. Deze wijzigingen zijn terug te lezen in de vast te stellen nota van wijzigingen. Naast de wijzigingen op basis van de behandeling van de zienswijzen zijn ook enkele onderzoeken aangevuld of geactualiseerd en toegevoegd aan de bijlagen bij de toelichting van de beide bestemmingsplannen. Voor de toepassing van de coördinatieregeling is een juridische second opinion gevraagd. Dit naar aanleiding van een eerdere juridische andere conclusie. Daaruit is voortgekomen dat, o.b.v. vaste rechtspraak, de coördinatieprocedure nog steeds kan worden toegepast in het geval de vergunningprocedure nog aanvangt na vaststelling van het bestemmingsplan. Met dat dit is gebaseerd vaste rechtspraak, betekent evenwel dat er ook op basis van de concrete omstandigheden andere uitkomsten mogelijk zijn als een gerechtelijke procedure aan de orde mocht komen. Maar in het daglicht van de inspanningsverplichtingen van de gemeente is het advies deze alsnog toe te passen. Ten tijde van het schrijven van dit advies wordt er nog hard gewerkt aan het definitief maken van onderliggende stukken, de zienswijzenota, er is nog geen definitie m.e.r. advies van de Commissie m.e.r. gepubliceerd, etc. Het bestemmingplan dat wij bij dit voorstel hebben gevoegd, heeft daarom een voorlopig karakter. Eventueel voor de informatieronde met de gemeenteraad op 30 november 2023 in te voegen stukken, aan te vullen stukken of tekstuele aanpassingen zullen de essentie van het bestemmingsplan hoe dan ook niet aantasten. Om dit praktisch vorm te geven stellen wij het college voor om wethouder Lianne van der Aa mandaat te verlenen om namens het college met die wijzigingen in te stemmen, met als voorwaarde dat die wijzigingen niet leiden tot essentiële wijziging op de inhoud en de beoogde doelen van het bestemmingsplan. Eén van de initiatieven die we met het bestemmingsplan mogelijk maken, betreft het realiseren van 4 ruimte voor ruimte woningen aan de noordzijde van het plangebied aan de Nieuweweg. Dit is alleen mogelijk in combinatie met een procedure Hogere grenswaarde conform Wet geluidhinder. Hiervoor is een besluit van uw college noodzakelijk. Het ontwerpbesluit daarvan heeft samen met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Wij adviseren het college het besluit dan ook in te stemmen met het besluit hogere waarden. Voor het besluit van het college is een concept persbericht opgesteld en bijgevoegd. Het besluit van het college wordt daarnaast toegelicht in een persgesprek.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
A. De gemeenteraad voor te stellen:
- Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte met plannaam 'Omgevingsplan Laar Nieuw Laar’, en met identificatienummer NL.IMRO.0845.BP2023BLCLaarNLaar-VA01 conform de artikelen 3.1 en 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en met toepassing van het besluit uitvoering Crisis- en Herstelwet met bijbehorende bijlagen in overeenstemming met de bijgevoegde nota van zienswijzen en ambtshalve aanpassingen gewijzigd vast te stellen;
- Bijgevoegde nota van zienswijze en ambtshalve aanpassingen vast te stellen en daarmee de zienswijzen ontvankelijk en deels gegrond te verklaren;
- Géén exploitatieplan als bedoeld in afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening vast te stellen voor dit bestemmingsplan omdat het kostenverhaal anderszins is verzekerd doordat met initiatiefnemers anterieure overeenkomsten zijn gesloten;
- Als onderdeel van het bestemmingsplan de Plan MER, de aanvulling op het Plan MER inclusief daarbij behorende passende beoordeling te aanvaarden.
B Te besluiten:
- Bereid te zijn om ook na vaststelling van het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte uitvoering te geven aan de coördinatieregeling overeenkomstig het door de raad genomen Wro-coördinatie besluit;
- Wethouder Lianne van der Aa mandaat te verlenen om namens het college in te stemmen met aanpassingen, aanvullingen en wijzigingen van het bestemmingsplan tot de informatieronde met de gemeenteraad op 30 november 2023, onder de voorwaarde dat die aanpassingen en wijzigingen niet leiden tot essentiële wijzigingen op de inhoud en de beoogde doelen van het bestemmingsplan.
- In te stemmen met het besluit Hogere grenswaarde Wet geluidhinder voor de locatie Nieuweweg (4 RvR woningen, kad. Bekend als Berlicum, sectie L770).
- In te stemmen met het concept persbericht.
1330775 - BVV Raadsvoorstel bijstelling ontwikkelvisie Theereheide
De gemeenteraad heeft op 10 dec 2020 de Ontwikkelvisie Theereheide vastgesteld. Hiervan maken de ontwikkellocaties Heidelust en Ericastraat onderdeel uit. Ook is toen een motie aangenomen om op een deel van het terrein andere functies toe te staan en te bouwen voor 1 en 2 persoonhuishoudens in een groene inpassing. Na de vaststelling is het college aan de slag gegaan met de uitvoering van de ontwikkelvisie Theereheide. Uit een planologische quick scan is naar voren gekomen dat er sinds 2020 diverse maatschappelijke opgaven belangrijker zijn geworden voor het algemeen belang van de wijk Theereheide en het dorp Sint Michielsgestel. Locatie Ericastraat als bouwlocatie voor de nieuwe school was niet eerder onderzocht. De conclusie is dat er een bijstelling nodig is van de ontwikkelvisie Theereheide om tot uitvoering over te kunnen gaan. Er zijn twee planologische haalbare scenario’s verkend. Er is een voorkeur voor scenario 2: educatief cluster, aanleg landschapspark en tijdelijke woningen op Heidelust en permanente woningen op de Ericastraat.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
- De ontwikkelvisie Theereheide voor de locaties Heidelust en Ericastraat bij te stellen.
- Kennis te nemen van de twee haalbare scenario’s voor de invulling van beide locaties.
- Te kiezen voor scenario 2: nieuwbouw van een educatief cluster op Heidelust A, een landschapspark met tijdelijke woningen op Heidelust B en woningbouwontwikkeling op de Ericastraat.
- Te streven naar een budgetneutrale gebiedsontwikkeling voor de locaties Heidelust en Ericastraat tezamen (exclusief de kosten voor de bouw van de school).
1335142 - Voorbereidingskrediet nieuwbouw KC De Bolster SMG
In Sint-Michielsgestel staat een verouderd schoolgebouw aan de Ericastraat 39 waarin basisschool De Bolster en BSO Het Kasteeltje is gehuisvest. In het kader van goede onderwijshuisvesting is het noodzakelijk om dit aan te pakken. Op 13 januari 2020 heeft het schoolbestuur Strooomm, als bevoegd gezag van basisschool De Bolster in Sint-Michielsgestel, een aanvraag ingediend bij de gemeente voor de nieuwbouw van een basisschool in Sint-Michielsgestel. Eerder is er onderzoek gedaan of renovatie een optie is. Op basis van dit onderzoek is er is gekozen voor nieuwbouw.
In de ontwikkelvisie Theereheide 2020 zijn een tweetal mogelijke locaties aangegeven, de bestaande locatie aan de Ericastraat en locatie Heidelust.
De locatiekeuze ligt nu voor aan de Raad ter besluitvorming. Om de voortgang in het proces voor de ontwikkeling van een nieuw kindcentrum te waarborgen wordt aan de Raad gevraagd om te stemmen met het beschikbaar stellen van een voorbereidingskrediet. Dit voorbereidingskrediet is onafhankelijk van de locatiekeuze. Het gevraagde voorbereidingskrediet wordt aangewend voor de ontwikkeling van het plan voor de nieuwbouw van school, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang, tot aan de aanbesteding van de realisatie. Tegen die tijd wordt de Raad gevraagd in te stemmen met het benodigde investeringskrediet op basis waarvan een realisatie overeenkomst kan worden gesloten. De planning is het kindcentrum (basisschool De Bolster en kinderopvang) in Q1 2028 in gebruik te nemen en bij een keuze voor de locatie Heidelust. Bij keuze voor de locatie Ericastraat vindt de ingebruikname naar verwachting plaats in Q3 2026. De kapitaalslasten voor realisatie van een school zijn onderdeel van het IHP Onderwijshuisvesting d.d.14 januari 2019 en vastgelegd in de Raadsinformatiebrief d.d. 9 december 2022 registratienummer 1307005 d.d.9 december 2022 met als bijlage de memo d.d.5-12-2022. Voor de uitwerking van het plan van de school is nu een voorbereidingskrediet nodig ter grootte van € 600.000, - excl. BTW.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
De Raad voor te stellen om:
1. Het benodigde voorbereidingskrediet nieuwbouw KC De Bolster SMG van € 600.000 exclusief btw vast te stellen.
2. Het voorbereidingskrediet te dekken uit de reserve investeringen onderwijshuisvesting.
3. De bijgevoegde 9e wijziging op de begroting 2023 vast te stellen.