1310114 - Raadsinformatiebrief proces verkeersvisie Den Dungen
Op 12 juli 2022 heeft het college besloten een verkeersvisie voor Den Dungen op te stellen. Bij de 2e bestuursrapportage van oktober 2022 is het benodigde voorbereidingsbudget beschikbaar gesteld en snel daarna hebben wij opdracht gegeven aan een ingenieursbureau om de werkzaamheden te starten. Via deze brief informeren wij de raad over het proces dat we daarbij gaan volgen.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
- de bijgaande gewijzigde Raadinformatiebrief vast te stellen en deze door te geleiden naar de Raad.
1310031 - Aanpassen gemeentelijke regelgeving in verband met de Omgevingswet
Met de komst van de Omgevingswet is het noodzakelijk de gemeentelijke regels aan te passen aan de Omgevingswet. Hiertoe is geïnventariseerd welke verordeningen bepalingen bevatten die aangepast moeten worden als gevolg van de invoering van de Omgevingswet. Een deel van de bestaande regelingen kan vervallen omdat de grondslag verdwijnt. De aanpassingen zijn beleidsneutraal.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
- In te stemmen met het gewijzigde raadsvoorstel om: In te stemmen met het vaststellen van de Verordening uitvoering en handhaving omgevingsrecht Sint-Michielsgestel conform bijlage 1.
- In te stemmen met het aanpassen van de: Afvalstoffenverordening, Algemene plaatselijke verordening Sint-Michielsgestel 2014, Bomenverordening Sint-Michielsgestel 2010, Erfgoedverordening Sint-Michielsgestel 2017 & Verordening naamgeving en nummering Sint-Michielsgestel, conform bijlage 2.
- In te stemmen met het intrekken van de: Verordening kwaliteit Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht Sint-Michielsgestel, Bouwverordening Sint-Michielsgestel 2012, Coördinatieverordening ruimtelijke ontwikkeling Sint-Michielsgestel (Cros), Verordening op de Monumentencommissie en Exploitatieverordening gemeente Sint-Michielsgestel 1997, conform bijlage 3
1310028 - Instellen van een Commissie ruimtelijke kwaliteit Sint-Michielsgestel
Artikel 17.9 van de Omgevingswet verplicht de gemeenteraad tot het instellen van een commissie die in ieder geval tot taak heeft te adviseren over de aanvragen omgevingsvergunning voor een rijksmonumentenactiviteit. Het ligt voor de hand de advisering over het gemeentelijk erfgoed en de welstandstoets ook bij deze gemeentelijke adviescommissie te beleggen. Zo kan de met de Omgevingswet beoogde ruimtelijke kwaliteit bereikt worden door een meer integrale advisering. De verordening voorziet in flexibiliteit waardoor vanuit een werkwijze met twee subcommissies (monumentencommissie en welstandscommissie) doorgegroeid kan worden naar een werkwijze met een volledig integrale commissie. De commissie gaat pas van start na invoering van de Omgevingswet en zal dan voor de lopende aanvragen de monumentencommissie en welstandscommissie vervangen.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
- In te stemmen met het vaststellen van de Verordening Commissie ruimtelijke kwaliteit Sint-Michielsgestel conform bijlage
1309992 - zienswijze Kadernota 2024 ODBN (SMG
De Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) is een gemeenschappelijke regeling van 10 gemeenten in Noordoost-Brabant en de provincie NoordBrabant. Samen met de deelnemers werkt de ODBN aan een schone, gezonde en veilige leefomgeving. Als verlengstuk van het lokale en provinciale bestuur voert de ODBN een deel van deze overheidstaak uit. De Kadernota signaleert en informeert over nieuwe ontwikkelingen. De effecten van deze ontwikkelingen - voor zowel de bedrijfsvoering als voor financiën – worden in de Kadernota zoveel mogelijk in kaart gebracht. De Kadernota 2024 is door het Algemeen Pagina 3 Bestuur in december vastgesteld. De reacties die de raden geven, worden in overweging genomen bij het opstellen van de conceptbegroting 2024.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
Het college van burgemeester en wethouders legt aan de gemeenteraad ter besluitvorming voor:
- De zienswijze op de kadernota 2024 van de ODBN vast te stellen.
- Deze zienswijze kenbaar te maken bij het bestuur van de ODBN
1309261 - Zienswijze Kadernota 2024 Veiligheidsregio Brabant-Noord
Het Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Brabant-Noord vraagt de deelnemende gemeenteraden op grond van artikel 34b van de Wet gemeenschappelijke regelingen hun zienswijze te geven op de Kadernota 2024. Het Algemeen Bestuur beslist op 23 maart 2023 over de Kadernota 2024. Het Algemeen Bestuur betrekt alle zienswijzen in deze besluitvorming. In de zienswijzen geven de gemeenteraden hun mening over de concept Kadernota. De deelnemende gemeenten kunnen zo invloed uitoefenen op het beleid en de (inwoner)bijdrage van de gemeenschappelijke regeling. De gemeenten worden verzocht om uiterlijk 16 maart 2023 hun zienswijzen te geven.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
- De Kadernota 2024 Veiligheidsregio Brabant-Noord en de conceptzienswijze via de griffie door te geleiden naar de raad;
- De raad ter besluitvorming voor te leggen om in te stemmen met de concept-zienswijze en deze in te dienen bij de Veiligheidsregio Brabant-Noord.
- De meerkosten vanwege bestendiging beleid zijn autonome ontwikkelingen die na instemming met deze kadernota meegenomen gaan worden in de nieuwe begroting 2024- 2027. De meerkosten vanwege indexering dekken we vanuit de stelpost prijsindexering.
1308148 - Kadernota 2024 Brabant Historisch Informatie Centrum (BHIC)
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft de kadernota 2024 aangeboden aan de deelnemende gemeenten, 2 waterschappen en het Rijk. De gemeenteraad krijgt de mogelijkheid om zijn zienswijze ten aanzien van deze kadernota kenbaar te maken
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
De raad voor te stellen:
- kennis te nemen van de kadernota BHIC 2024;
- de uitgezette koers van het BHIC in de kadernota te ondersteunen;
- het verzoek van het BHIC richting het Rijk te ondersteunen voor compensatie van de hogere energielast
1308153 - Voorgenomen besluit wijziging centrumregeling jeugdhulp Noordoost Brabant 2024
De Centrumregeling Jeugdhulp Noordoost Brabant is randvoorwaardelijk voor de Regionale Inkooporganisatie Zorg (RIOZ), de gezamenlijke contractering van jeugdhulpaanbieders en om uitvoering te geven aan de regionale uitvoeringstaken en beleidsagenda. De huidige Centrumregeling Jeugdhulp Noordoost Brabant is stilzwijgend verlengd met ingang van 1 januari 2024 voor een periode van 4 jaar (2024-2027). Op verzoek van de colleges in Noordoost Brabant zijn in 2022 voorstellen voor aanpassing van de centrumregeling uitgewerkt op de thema’s governance, stemverhoudingen, verdeelsleutel, inkoopsystematiek en algemene tekstuele verbeteringen. Doel en aard van de centrumregeling zijn gelijk gebleven. Daarom stellen we voor de gemeenteraad akkoord te laten gaan met het niet indienen van een zienswijze aangaande deze voorgenomen wijziging van de centrumregeling
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
- De gemeenteraad vragen kennis te nemen van het ontwerp van de Centrumregeling Jeugd Noordoost Brabant 2024.
- De gemeenteraad te vragen akkoord te gaan met het niet indienen van een zienswijze aangaande deze voorgenomen wijziging van de centrumregeling.
1307783 - Motie Parkeervakken op de Hoogstraat in Berlicum
De motie Parkeren op de Hoogstraat in Berlicum is ingediend op 24 februari 2022. Bij dit collegevoorstel is een notitie toegevoegd waarin we toelichten op welke wijze we de motie hebben uitgevoerd. Het komt er in het kort op neer dat het binnen de huidige weginrichting niet mogelijk is om parkeervakken aan te brengen op de Hoogstraat. Echter, er zijn en worden al een aantal kortetermijnmaatregelen uitgevoerd die als doel hebben om de snelheid terug te dringen en de verkeersveiligheid leefbaarheid te vergroten. Daarmee doen we dus recht aan de strekking van de motie.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
- Kennis te nemen van de notitie in bijlage 1 met de wijze waarop we de motie uitgevoerd hebben.
- Om via de weekbrief aan de raad een korte mail/tekst aan te leveren aan de griffie om zo de afhandeling van de motie aan de raad kenbaar te maken.