1322182 - Jaarverslag bezwaarschriftencommissie 2022
De bezwaarschriftencommissie heeft een jaarverslag geschreven over het jaar 2022. Daarin treft u een cijfermatige verdeling van de afgehandelde bezwaarschriften, conclusies en aanbevelingen van de commissie. Het jaarverslag van de bezwaarschriftencommissie Boxtel - Sint-Michielsgestel wordt aan beide colleges aangeboden. Het jaarverslag bezwaarschriftencommissie 2022 betreft slechts een cijfermatig overzicht voor beide gemeenten.
Besluit (Akkoord):
Kennis te nemen van het Jaarverslag bezwaarschriftencommissie 2022 Sint-Michielsgestel.
1322687 - Financiele (art 212)- en controleverordening (art 213) gemeente Sint-Michielsgestel
In 2023 is de wetswijziging versterking decentrale rekenkamers ingevoerd. Een onderdeel van dit wetsvoorstel is de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording door het college in de jaarrekening vanaf het boekjaar 2023. Vanwege deze wetswijziging is een actualisatie van de financiële – en controleverordening en het controleprotocol noodzakelijk. De meest materiele wijzigingen zijn:
- In de nieuwe financiële verordening (bijlage 1) is toegevoegd de verantwoordingsgrens voor de rechtmatigheid en de kaders van wat over rechtmatigheid in de paragraaf bedrijfsvoering wordt opgenomen.
- In de controle verordening (bijlage 2) is toegevoegd dat deze rechtmatigheidsverantwoording getoetst wordt door de accountant en dat daarbij zo veel mogelijk gebruik gemaakt wordt van de werkzaamheden van de verbijzonderde interne controle functie in de organisatie.
- Er zijn door de VNG nieuwe modelverordeningen opgesteld n.a.v. deze wetgeving. Deze nieuwe financiële – en controle verordening is daaraan getoetst en indien mogelijk is de verordening er op aangepast. Naast de aanpassingen uit punt 1 en 2 is het uitgangspunt geweest om zo weinig mogelijk dubbel vast te leggen. Paragraaf 4 van de financiële verordening bevat de kaders op hoofdlijnen voor het financieel beleid. De verdere invulling is (of wordt) verder uitgewerkt in de betreffende beleidsnota’s. Zoals bijv. grondbeleid. Paragaaf 5 van de financiële verordening bevat de verplichte inhoud voor paragrafen bij begroting en jaarstukken. Hierbij is waar mogelijk verwezen naar het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV)
Voor een detail van alle wijzigingen ten opzichte van de model- en oude verordening verwijzen we naar bijlage 4 en 5. Bovengenoemde aanpassingen zijn ook verwerkt in het controleprotocol (bijlage 3). De auditcommissie is geïnformeerd over deze wetswijziging, het advies, en de impact op de kader stellende en controlerende rol op 16 februari jl.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
- In te stemmen met de financiële verordening van de gemeente Sint-Michielsgestel en deze ter vaststelling door te sturen naar de raad.
- In te stemmen met de controle verordening van de gemeente Sint-Michielsgestel en deze ter vaststelling door te sturen naar de raad.
- In te stemmen met het controleprotocol van GR MijnGemeenteDichtbij, Boxtel en Sint-Michielsgestel en deze ter vaststelling door te sturen naar de raad.
1320759 - Schriftelijke vragen art 39 Ontwikkeling woningen aan de Ruwenbergstraat-Duifhuisstraat SMG
Beantwoording vragen ex art. 39 Reglement van Orde van 17 april 2023 van de fractie GroenLinks/PvdA Sint-Michielsgestel over “Ontwikkeling woningen aan de Ruwenbergstraat-Duifhuisstraat Sint-Michielsgestel”.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
In te stemmen met de bijgevoegde antwoordbrief en deze via de Griffie aan de gemeenteraad te verzenden.
1320738 - Beantwoording raadsvragen bouwplannen
Beantwoording vragen ex art. 39 Reglement van Orde, d.d. 14 april 2023 van VVD over bouwplannen in de gemeente.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
In te stemmen met de bijgevoegde antwoordbrief en deze via de Griffie aan de gemeenteraad te verzenden.
1322736 - Collegevoorstel Schriftelijke vragen ex artikel 39 RvO inzake overlast dorpscentrum Sint-Michielsgestel
Beantwoording vragen ex art. 39 Reglement van Orde, d.d. 7 mei 2023 van CDA over Schriftelijke vragen ex artikel 39 RvO inzake overlast dorpscentrum Sint-Michielsgestel.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
In te stemmen met de bijgevoegde antwoordbrief en deze via de Griffie aan de gemeenteraad te verzenden
1321310 - Continuering NPO extra uren jeugdconsulent
Vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) zijn tijdelijk de bestaande capaciteiten binnen de zorgstructuren rondom de scholen opgehoogd. Met als doel om de onderwijsachterstand als gevolg van corona te herstellen. Deze multidisciplinair teams zijn uitgebreid met een vast aanspreekpunt voor het primair- en voortgezet onderwijs bij het gemeentelijke wijkteam middels een jeugdconsulent. Dit is in lijn met de bestuurlijk onderschreven ontwikkelagenda 2021-2025 van het Samenwerkingsverband De Meierij, specifiek staat daarin benoemd het ‘realiseren vast aanspreekpunt’ (ambitie 5). Actueel loopt er een tussentijdse evaluatie over de voortgang en resultaten van het NPO. Het huidige contract met de jeugdconsulent loopt tot 15-7-2023. Om de inzet te garanderen is het zeer gewenst de extra 4 uur te continueren en daarover te besluiten vooruitlopend op de uitkomst van de tussentijdse evaluatie. Duidelijk resultaten zijn er. Scholen schakelen actiever met de jeugdconsulent waar zorgen om leerlingen zijn. Samen met de intern begeleider (IB) of zorgondersteuningscoördinator (ZOCO) en kind/jongere en ouders schakelen zij daarbij eventueel andere professionals of partijen is gericht op het oplossen of verminderen van de situatie.
Besluit (Akkoord):
- De extra 4 uur per week van de jeugdconsulent als vast aanspreekpunt voor het primair- en voortgezet onderwijs m.i.v. 15-7-2023 voor één jaar te continueren.
- De kosten te vergoeden vanuit het NPO-budget. De uitvoering ligt binnen MGD.
- De extra 4 uur m.i.v. 15-7-2024 structureel toe te voegen aan de bestaande formatie van jeugdconsulenten binnen het wijkteam van MGD. Deze te bekostigen uit het budget lokaal maatwerk.
- Bovenstaande sluitpunten financieel te verwerken bij de tweede bestuursrapportage 2023.
1322320 - Zienswijze Programmabegroting 2024 en resultaatbestemming 2022 Veiligheidsregio Brabant-Noord
Het Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Brabant-Noord vraagt de 11 deelnemende gemeenteraden hun zienswijze te geven op de Programmabegroting 2024 en resultaatbestemming 2022. Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio beslist op 29 juni 2023 over de Programmabegroting en Jaarverantwoording/ resultaatbestemming. Het Algemeen Bestuur betrekt daarbij alle zienswijzen. In de zienswijzen geven de gemeenteraden hun mening over de concept Programmabegroting 2024 en de resultaatbestemming 2022. De deelnemende gemeenten kunnen zo invloed uitoefenen op het beleid en de (inwoner) bijdrage aan de gemeenschappelijke regeling van de Veiligheidsregio. Eerder spraken alle gemeenteraden zich al positief uit over de Kadernota 2024, die de basis vormt voor deze Programmabegroting. De gemeenten worden verzocht om uiterlijk 26 juni 2023 hun zienswijzen kenbaar te maken.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
De raad voor te stellen:
- In te stemmen met de concept zienswijze van de Resultaatbestemming 2022 en Programmabegroting 2024 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord.
- In te stemmen met het voorstel van de resultaatbestemming.
- De financiële gevolgen van de Programmabegroting 2024 te verwerken in de nieuwe meerjarenbegroting 2024-2027.
1319670 - Ontwerpbestemmingsplan RvR woning Beekveld ong./Beekveld 53 Berlicum
Op 6 juli 2021 is het verzoek ingediend voor de realisatie van een Ruimte voor Ruimtekavel op het perceel kadastraal bekend: BLC Sectie L nummer 4282 (groot circa 947 m2), door toepassing van de Ruimte voor Ruimteregeling. De locatie is gelegen op de grens van het buitengebied en het stedelijk gebied. Het verzoek omvat een bestemmingsplanmatige ontwikkeling. Het toevoegen van een Ruimte voor Ruimtekavel past binnen het Provinciaal beleid en sluit aan bij de stedenbouwkundige structuur zoals die is opgenomen in bestemmingsplan Runweg, Poort van Berlicum. Op 27 juli 2021 heeft het college het principebesluit genomen dat onder voorwaarden meegewerkt kan worden aan de gevraagde ontwikkeling. Op basis van dit principebesluit is er een bestemmingsplan opgesteld dat nu als ontwerp in procedure kan worden gebracht.
Besluit (Akkoord):
- In te stemmen met de vormvrije milieueffect beoordeling. De beoogde ontwikkeling blijft namelijk onder de drempelwaarden van de Mer-plicht en op basis hiervan hoeft er geen m.e.r.-procedure doorlopen te worden;
- Af te zien van het vaststellen van een exploitatieplan, als bedoeld in artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening, omdat het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins verzekerd is;
- In te stemmen met het nemen van een ontwerpbesluit ontheffing hogere waarde Wet geluidhinder;
- In te stemmen met het ontwerpbestemmingsplan “RvR Beekveld ong. (naast 53) Berlicum” bekend onder de titel NL.IMRO.0845.BP2023Beekveldong-ON01 en het plan voor zes weken ter inzage te leggen;
- Het ontwerpbestemmingsplan ter kennisneming brengen van de gemeenteraad.