1272664 - Doordecentralisatie Beschermd Wonen
Het Rijk heeft, op basis van de doordecentralisatie Beschermd Wonen1, besloten dat alle gemeenten per 1 januari 2022 zelf inhoudelijk verantwoordelijk worden voor nieuwe cliënten die in aanmerking komen voor beschermd wonen binnen de Wmo. Vanaf het jaar 2023 is dat zowel inhoudelijk als financieel. Voorheen lag deze verantwoordelijkheid volledig bij onze centrumgemeente ’s-Hertogenbosch. Op basis daarvan is in de raadsvergadering van 9 januari 2020 de Regiovisie Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang 2020 e.v. vastgesteld (zie bijlage 1) met hierin de ambities op dit beleidsterrein. Om deze doordecentralisatie goed te kunnen uitvoeren is in de regio een regioplan (zie bijlage 2) opgesteld. Daarnaast komt de regio met een centrumregeling (zie bijlage 3) waarin afspraken tussen centrum- en regiogemeenten over Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang en andere taken zijn vastgelegd. In het regionale poho MZ hebben portefeuillehouders al een voorgenomen besluit genomen. Nu worden beide stukken ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
Het college stelt de gemeenteraad voor het volgende te besluiten:
- Het Regioplan Doordecentralisatie Beschermd Wonen vast te stellen.
- De centrumregeling Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang en aanverwante taken regio Meierij en regio Bommelerwaard 2022-2025 vast te stellen.
- Wethouder Peter Raaijmakers te mandateren om de centrumregeling namens de gemeente Sint-Michielsgestel te ondertekenen.
1275315 - Korte termijn maatregelen Sassenheimseweg
In januari 2021 heeft u het ambitiedocument ‘’As Berlicum Middelrode Buitengebied’’ vastgesteld (zaak 1254318). In mei 2021 hebben een aantal bewoners, namens basisschool De Parel, Openbare basisschool De Kleine Beer, Seniorenvereniging Bres en Bewonersvereniging Berlerode, wethouder van den Dungen een petitie aangeboden. In deze petitie vragen ze aandacht voor de verkeersveiligheid van de Sassenheimseweg. Met als doel het verkeersveilig maken van deze weg door: 1) Op korte termijn maatregelen te treffen om de snelheid te verminderen naar 30 km. 2) Het aanleggen van goede en comfortabele looproutes. 3) Veilige oversteekplaatsen voor jong en oud maken. Als vervolg stap in het proces van het uitwerken van de ambitie zijn er gesprekken gevoerd met de bewoners die de petitie opgesteld hebben en de twee basisscholen. Dit heeft geresulteerd in een plan voor de Sassenheimseweg tussen de rotonde Mercuriusplein en rotonde Westakkers.
Besluit (Akkoord):
- In te stemmen met de korte termijn maatregelen Sassenheimseweg, conform tekening 2021_0080_03, d.d. 20-09-2021 en op basis hiervan over te gaan tot het enkelvoudig onderhands aanbesteden van dit project.
1275125 - Evaluatie Sociaal Domein
De Adviesraad Sociaal Domein heeft het college geadviseerd om een onderzoek te doen naar het sociaal domein. In 2015 zijn taken van het Rijk overgeheveld naar de gemeente. De vraag is hoe de gemeente Sint-Michielsgestel deze uitvoert en wat aanbevelingen zijn voor de toekomst. De resultaten van dit onderzoek kunnen als aanbevelingen dienen voor de nieuwe
bestuursperiode.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
- Kennis te nemen van de ‘Opdrachtformulering evaluatie Sociaal Domein’;
- In te stemmen met het doen van onderzoek naar het sociaal domein;
- Akkoord te gaan met het verstrekken van € 30.000 voor dit onderzoek door BMC;
- In te stemmen met bijgaande Raadsinformatie brief en deze via de Griffie door te geleiden aan de raad.
1275364 - Beperking openbaarheid archiefblok SMG 1996 - 2000
Het archiefblok 1996 – 2020 voor de gemeente Sint-Michielsgestel is gereed gemaakt voor de formele overbrenging naar de het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC). Deze archiefbescheiden worden na overbrenging openbaar. De Archiefwet, artikel 15 lid 1, schrijft voor dat de gemeentearchivaris advies uitbrengt op de beperkingen van openbaarheid van het over te brengen archief. De zorgdrager dient een formeel Besluit Beperking Openbaarheid te nemen.
Besluit (Akkoord):
- In te stemmen met het advies van het BHIC voor de beperking van openbaarheid van de genoemde dossiers.
- Het besluit voor een periode van 6 weken ter inzage te leggen.
1275585 - Raadsvoorstel wijziging GR GGD
De Gemeenschappelijke Regeling van de GGD Hart voor Brabant wijzigt doordat op 1 januari 2022 de nieuwe gemeenten Maashorst en Land van Cuijk worden gevormd. Door de vorming van deze nieuwe gemeenten is een aanpassing van de gemeenschappelijke regeling nodig. Deze wijziging geeft daarnaast de mogelijkheid voor een tweetal aanpassingen:
- Het opnemen van de taken van de gemeentelijk lijkschouwer in de gemeenschappelijke regeling.
- Een burgemeester als voorzitter van het bestuur van de GGD aan te wijzen.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
Het college van burgemeester en wethouders legt aan de gemeenteraad ter besluitvorming voor:
- Toestemming te geven voor het vast stellen van de wijziging van de gemeenschappelijke regeling GGD Hart voor Brabant.
1275411 - Tweede bestuursrapportage 2021
De Tweede bestuursrapportage bestaat met name uit autonome ontwikkelingen, gevolgen van eerder genomen besluiten en de rapportage van de voortgang van beleid. Daarnaast is de doorrekening van de septembercirculaire 2021 verwerkt. Deze bestuursrapportage is aanvullend op de ontwikkelingen die in de Begroting 2022 zijn opgenomen.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
De gemeenteraad voor te stellen:
- De Tweede bestuursrapportage 2021 vast te stellen met daarin opgenomen de voorstellen tot wijziging van de begroting.2
- In te stemmen met de voorgestelde bijstelling van de investeringen.
- In te stemmen met het instellen van een voorziening Civieltechnische kunstwerken.
- In te stemmen met de voorgestelde bestemming van een deel van het resultaat 2021.
- De 9e wijziging van de begroting 2021 en de 2e wijziging van de meerjarenbegroting 2022-2025 vast te stellen.
- Het normenkader 2021 voor de controle op rechtmatigheid vast te stellen.