In gesprek met inwoners
Aanpassen aan klimaatverandering. Hoe doen we dat?
Het klimaat verandert en dat heeft ook gevolgen voor Sint-Michielsgestel. Dat blijkt onder meer uit de klimaatstresstest die de gemeente in 2019 liet uitvoeren. In dat rapport staan onder meer de gebieden die te maken hebben of krijgen met wateroverlast bij hevige buien. We krijgen steeds vaker te maken met meer en hevigere buien, langere perioden van droogte en meer hitte(stress). Om in de toekomst prettig te wonen en te werken in onze gemeente, moeten we maatregelen nemen én ons gedrag aanpassen op het veranderende klimaat.
Gespreksrondes met inwoners
De vraag is: hoe pakken we dat aan? Daarover gaan we in gesprek met inwoners. In mei en juni van 2021 organiseren we een aantal gespreksrondes: zo geheten klimaatadaptatie dialogen. We doen dat met inwoners in de hele gemeente; bewoners van bepaalde landelijke en stedelijke gebieden en bewoners van de wijk Theereheide in Sint-Michielsgestel. Door de Covid-19 maatregelen vinden die gesprekken plaats in digitale vorm.
Afspraken
De deelnemers krijgen na de gespreksrondes een verslag van de resultaten en de gemaakte afspraken. De resultaten van alle dialogen komen in een Klimaatdialogenrapport. De gemeente gebruikt dat rapport voor de uitvoering van acties om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen.
Strategie en uitvoeringsagenda
Gemeentelijk rioleringsplan
Om er voor te zorgen dat onze riolering aan de eisen van deze tijd voldoet en goed blijft functioneren in de toekomst, stellen we eens per vijf jaar een plan op: een Gemeentelijk Rioleringsplan. In dit plan staat beschreven waar we de komende jaren aan gaan werken. We werken in dit plan nauw samen met onze (water)partners om de kwaliteit van het riool te behouden.
Lees op deze pagina meer over het gemeentelijk Rioleringsplan.
Klimaatstresstest Sint-Michielsgestel
Door klimaatverandering vormen wateroverlast, overstroming en droogte de grootste risico’s voor de gemeente Sint-Michielsgestel. Dat blijkt uit de klimaatstresstest die de gemeente onlangs heeft laten uitvoeren. In het rapport is extra aandacht besteed aan het thema wateroverlast in relatie tot het functioneren van de riolering.
Tegel eruit, groen erin
Sint-Michielsgestel heeft zich aangesloten bij Operatie Steenbreek. De gemeente hoopt dat veel mensen mee doen om stenen uit de tuin in te ruilen voor planten.
Bewust omgaan met water
Je kunt zelf iets doen om bewust om te gaan met water en zo een steentje bij te dragen om jouw eigen omgeving aan te passen aan het veranderende klimaat, kortom klimaatadaptief maken. Zo zorgt meer groen rondom het huis voor een betere afvoer van regenwater. Ook verminderd het hittestress. Dit is is een aandoening veroorzaakt door extreme hitte, die zich uit in diverse lichamelijke klachten, waarbij mensen en dieren warmte niet kwijt kunnen. Kijk eens op de website www.huisjeboompjebeter.nl voor inspiratie.
Heb je hulp nodig van Waterschap De Dommel?
Heb je een initiatief op gebied van waterbeleving, -bewustzijn of duurzaam omgaan met water? Waterschap de Dommel helpt je graag verder. Ook initiatieven op gebied van recreatie zijn welkom. Denk aan een bankje, bijenhotel, uitkijktoren etc. Lees meer informatie op de pagina Waterschap de Dommel.
Provincie Noord-Brabant helpt groene initiatieven
Wil je de buurttuin uitbreiden, een houtwal herstellen, een bijenlint aanleggen of de natuurspeeltuin opknappen? Goed nieuws! Speciaal voor groene initiatieven uit Brabant is er extra training en persoonlijke begeleiding beschikbaar. Daarnaast maken Brabantse groene initiatieven kans op een bijdrage aan hun campagne vanuit de Provincie Noord-Brabant tot €5.000.
Begeleiding is er voor groene initiatieven in alle soorten en maten. Het belangrijkst is dat jij zelf zin en tijd hebt om met je groene idee aan de slag te gaan. Dus wil je een nieuw idee waarmaken, je initiatief uitbreiden, meer deelnemers werven, geld inzamelen of meer vrijwilligers vinden?
Lees meer over hoe de Provincie helpt en meld je initiatief aan!