Hoe gaan we van het aardgas af?
Iedere buurt is anders. Daarom is er voor iedere buurt een andere aanpak nodig. Samen met bewoners, woningbouwcorporaties en andere organisaties kijken we wat de beste oplossing is voor een buurt en wanneer het een goed moment is om te starten met deze veranderingen.
Lees via deze link meer over onze aanpak op de pagina Aardgasvrij Sint-Michielsgestel.
Wat kan ik nu al doen?
Er zijn maatregelen die je nu al als woningeigenaar kunt treffen om straks voorbereid te zijn. Huurders kunnen bij hun woningcorporatie of verhuurder navragen wat de plannen zijn.
Maatregelen voor aardgasvrij wonen:
- Isoleren
Bij isoleren draait het om aanpassingen aan de schil van je huis zoals muur, dak en ramen. Denk aan vloerisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dak- isolatie en aan driedubbel glas (triple glas). Isoleren verdient zich meestal in een paar jaar terug. Het maakt je huis warm en comfortabel. Isoleren is meestal niet heel ingrijpend waardoor overlast beperkt blijft.
- Cv-ketel vervangen
Als je toe bent aan een nieuwe cv-ketel dan kun je nu al een andere keuze maken. Denk aan een zonneboiler of warmtepomp. Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon om jouw water te verwarmen. Hiermee bespaar je bijna de helft van de energiekosten voor warm water. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een warmtepomp doet dat heel efficiënt.
- Duurzame energie
Bij de overgang naar een aardgasvrije woning zal elektriciteit een belangrijke rol spelen. De zon en wind zijn belangrijke duurzame energiebronnen die we tot onze beschikking hebben. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op je dak.
- Verbouwen? Denk vooruit
Koop je een nieuwe keuken? Ga je verbouwen? Koop je een ander huis? Dat zijn momenten waarop je bijvoorbeeld over kunt stappen op elektrisch koken of je huis kunt isoleren.
Kijk op de website van het regionale energieloket Brabant Woont Slim wat voor maatregelen jij kunt nemen om jouw huis voor te bereiden op aardgasvrij wonen
Lees meer over tips, leningen en subsidies voor duurzaam wonen op onze pagina Duurzaam Wonen.