Elke tuin, groot of klein, kan veranderen in een plek waar verschillende planten, vogels en insecten zich thuis voelen. In een groene tuin voelen mensen zich meestal ook fijner. En zo’n natuurrijke tuin kan ook beter tegen een stootje; bij nat of juist erg droog weer.
Tuincoach op bezoek
Ik kom langs op afspraak en vraag de bewoners eerst wat zij belangrijk vinden voor hun tuin. Natuurlijk gaan we naar buiten. Wat zijn ‘moeilijke’ plekken in de tuin: waar is het te nat of te droog, waar wil niets groeien? Bewoners geven ook vaak persoonlijke wensen aan, bijvoorbeeld meer vogels in de tuin.
Water langer in de tuin houden
Als je water langer in de tuin kunt houden, betekent dit ook dat je minder hoeft te sproeien in droge periodes. In veel gevallen is het mogelijk om regenwater af te koppelen. Dan vangt je het regenwater op in je eigen tuin. Ik geef hierover tips en verwijs mensen naar de subsidiemogelijkheid van Met Elkaar Voor Mekaar.
Van hoog naar laag
Vogels leven van insecten en bessen, dus geef ik tips om de tuin aantrekkelijk te maken voor insecten. En vertel welke struikjes met bessen geschikt zijn voor vogels. Ik bekijk of er in een tuin voldoende gelaagdheid zit. Bijvoorbeeld van een hoge boom, naar lagere bomen, struiken en vaste planten. Met op de grond een kruipplant die de bodem vochtig houdt. In die overgangen tussen ‘hoog en laag’ zit heel veel leven.
Bloemen voor insecten
Onkruid bestaat niet! Koester wilde planten zoals paardenbloemen. Een paardenbloem is een belangrijke bron van nectar voor vlinders en bijen. Ik adviseer ook wel eens om een stuk van het gazon niet te maaien en te ontdekken welke bloemen dan opkomen! En als je het hele jaar bloeiende planten in je tuin hebt, maak je een ‘bloeiboog’ en is er altijd voedsel voor vlinders en wilde bijen!
Na advies zelf verder
Een huisbezoek duurt ongeveer een uur. Daarna werk ik ideeën uit in een schetsje. Soms geef ik alleen tips, adressen van leveranciers of verwijs naar websites, zoals vogelbescherming.nl. Ik vertel ook welke regelingen er zijn voor subsidies, tegelwippen of regentonnen. Het is erg leuk om mensen te helpen, zodat ze zelf verder kunnen. Een bewoner was zo enthousiast dat ze de volgende dag al foto’s stuurde van haar ‘nieuwe’ tuin!”
Meer informatie en tips
Woon je in de gemeente Sint-Michielsgestel? Dan is het bezoek van een tuincoach gratis.
Voor meer informatie en aanmelden:
- Bezoek de website Mijntuincoach
- Lees de info
- Vul het formulier in
- Lees alvast de tips