Voorgenomen opvanglocatie voor 300 vluchtelingen aan Runweg Berlicum

Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) heeft aan de gemeente Sint-Michielsgestel gevraagd om mee te werken aan de komst van een opvanglocatie voor asielzoekers. Het college van burgemeester en wethouders staat hier positief tegenover. Het gaat om een opvanglocatie met 300 plekken. Wethouder Theo Geldens: “De locatie ging al geruime tijd rond. Dit zorgt voor onrust en roept vragen op bij inwoners en ondernemers. Daarom gaan we toch nu al, vóór het definitieve besluit, naar buiten met de beoogde locatie. Ik begrijp dat mensen duidelijkheid willen. Ik wil geruchten en onzekerheid hiermee wegnemen.

Wettelijke en maatschappelijke plicht

Sinds 1 februari 2024 is de Spreidingswet van kracht. Deze wet verplicht gemeenten om opvangplekken voor vluchtelingen te realiseren. Gemeenten in de regio hebben hierover al in 2022 afspraken gemaakt, vastgelegd in het Regioplan. De opvanglocatie is nodig, want de asielzoekerscentra in Nederland zitten al tijden overvol en er komen nog steeds nieuwe vluchtelingen naar ons land. Er zijn enorme tekorten aan opvangplekken. "Naast onze wettelijke verplichting voelen we ook een morele plicht om mensen op de vlucht voor oorlog en geweld een veilige plek te bieden," aldus wethouder Geldens. “We vinden dat elke vluchteling een fatsoenlijke opvang verdient.” 

De locatie

Het gaat om een opvanglocatie voor circa 300 plekken aan de Runweg in Berlicum voor een periode van maximaal 10 jaar. In de praktijk gaat het om de opvang van 240 tot 270 vluchtelingen van buiten de EU en statushouders. Het gaat om een gemengde groep bestaande uit mannen, vrouwen en gezinnen. Het college neemt naar verwachting in april een definitief besluit over deze locatie.

Vervolgstappen

Na het aanwijsbesluit van het college in april volgt een ruimtelijke procedure om af te wijken van het omgevingsplan. De gemeente informeert als eerste de omwonenden van de opvanglocatie en gaat na het aanwijsbesluit met omwonenden en belanghebbenden in gesprek om tot een goede invulling van de opvang te komen, zowel voor de omwonenden als de vluchtelingen zelf. De gemeente wil onder andere samen met een klankbordgroep, waar ook inwoners zijn vertegenwoordigd, een toetsingskader opstellen met afspraken over de opvang.

Proces in een notendop: van voornemen tot opening

  • Informeren omwonenden en belanghebbenden over het voornemen voor een vluchtelingenopvang 
  • We zijn in onderhandeling met het COA. Dit is nog niet afgerond. We sluiten een overeenkomst met bijvoorbeeld afspraken over de duur van de opvang en de begeleiding op de locatie. We kunnen pas een definitief aanwijzingsbesluit nemen en de locatie bevestigen als we er helemaal uit zijn met het COA. 
  • We informeren en betrekken de gemeenteraad (doorlopend). 
  • Na de overeenkomst met het COA neemt het college het besluit om de locatie aan te wijzen voor de opvang van vluchtelingen. Dat gebeurt naar verwachting in april.  
  • We informeren omwonenden en belanghebbenden na het aanwijsbesluit van het college als eerste
  • Daarna volgt opnieuw een informatiebijeenkomst voor omwonenden en belanghebbenden. 
  • Participatie over de opvang op deze locatie (omgevingsdialoog).
  • Het COA dient een vergunningaanvraag in om af te wijken van het omgevingsplan (onderbouwing plus onderzoeken).
  • College neemt besluit over de vergunningverlening. Tegen dit besluit is bezwaar en beroep mogelijk.
  • Realisatie opvanglocatie.
  • Doorlopend: overleg omwonenden/belanghebbenden/klankbordgroep. 
  • Voor de opening van de locatie ontvangen omwonenden weer een brief, met onder andere contactgegevens van de opvanglocatie en andere afspraken.
  • Eind 2026/begin 2027: Geplande opening van de locatie en de komst van de vluchtelingen.

Over de besluitvorming

Sinds de inwerkingtreding van de Spreidingswet per 1 februari 2024 is het college het bevoegd orgaan om te beslissen over zowel statushouders als niet statushouders. Dit wil zeggen dat de besluitvorming over de opvang van asielzoekers in het college plaatsvindt. Wettelijk is geregeld dat het college dit besluit moet nemen, niet de gemeenteraad.
 
Omdat hier sprake is van het realiseren van een grotere opvanglocatie voor langere tijd, vinden we het niet meer dan logisch om de gemeenteraad hierin op een juiste manier over te informeren en bij te betrekken. Ook al ligt de bevoegdheid voor een besluit bij het college en hebben we een opgave te realiseren in het kader van de Spreidingswet.  

Meer informatie

Lees meer informatie over de voorgenomen opvanglocatie. Hier vind je ook antwoorden op de meest gestelde vragen.