Waarom dit onderzoek?
De hoge energiekosten raken ons allemaal. Niet alleen in de privésituatie maar ook vanuit onze sport-, kunst- en cultuurverenigingen en maatschappelijke instellingen krijgen we signalen dat de nood soms hoog is. Als gemeente vinden we het belangrijk dat de voorzieningen voor onze inwoners goed blijven. Daarom gaan we onderzoeken wie onze ondersteuning het hardst nodig heeft. Dat doen we door bij alle verenigingen en instellingen een aantal gegevens op te vragen. Denk bijvoorbeeld aan vragen over het energiegebruik, maar ook: wat heb je zelf al gedaan om energie te besparen.
Op deze manier krijgen we inzichtelijk wat de gevolgen zijn van de gestegen energielasten voor de verenigingen of instellingen. Met buurt- en dorpshuizen, (sport)accommodaties en andere maatschappelijke partijen gaan we graag uitgebreider in gesprek. Dit zijn complexere situaties die vragen om meer toelichting en uitleg.
Energielasten verlagen
Van welke compensatie in de energielasten kun je al gebruikmaken?
Je kunt gebruik maken van voorliggende voorzieningen zoals het energieplafond kleinverbruikers of Tegemoetkoming Energiekosten (TEK).
Wat is het energieplafond voor kleinverbruikers?
Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers, waaronder verenigingen en stichtingen. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per m3 tot een verbruik van 1.200 m3. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief € 0,40 per KWh tot een maximaal verbruik van 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betaal je het tarief zoals opgenomen in het energiecontract. Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over het prijsplafond.
Bekijk wie er valt onder kleinverbruikers.
Wat is de Tegemoetkoming Energie Kosten (TEK)?
De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor (mkb-)ondernemingen waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale kosten. De onderneming of vereniging staat ingeschreven in het handelsregister, dit kan ook een sportclub of maatschappelijke instelling zijn. De tegemoetkoming (TEK) is nog niet aan te vragen. Aanvragen kan naar verwachting uiterlijk in het 2e kwartaal van 2023, mogelijk eerder. Blijf op de hoogte over de tegemoetkoming.
Wat doet de Rijksoverheid?
Bekijk wat de Rijksoverheid doet om de hogere energielasten te compenseren.
Wat doet koepelorganisatie de KNVB?
De KNVB heeft zich samen met andere sportorganisaties de afgelopen maanden hard gemaakt voor compensatie van de hoge energielasten voor verenigingen. Ze hebben alle maatregelen op een rij gezet. Bekijk de maatregelen voor de compensatie van de energieprijzen.
Wat als ik nu al wil verduurzamen?
Het huidig aanbod voor ondernemers, verenigingen en VVE’s
Met de Duurzaamheidslening Ondernemers, Verenigingen en VVE’s kun jij investeren in het verduurzamen van jouw bedrijfsgebouw. Onze gemeente heeft hiervoor een fonds opgezet bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN). Uit dit fonds leent de gemeente geld uit aan eigenaren van bedrijfsgebouwen in onze gemeente. Lees meer over de duurzaamheidslening.
Wat kan je als sportclub doen aan duurzaamheid?
Bekijk wat je kunt doen als sportclub aan duurzaamheid.
Wat doet de gemeente aan duurzaamheid?
Bekijk wat de gemeente doet aan duurzaamheid.
Wat is er verder regionaal, landelijk?
Meer informatie
Als je nog vragen hebt of meer informatie wil over dit onderwerp, kun je een e-mail sturen naar energielasten@sint-michielsgestel.nl.