Sint-Michielsgestel helpt inwoners met een CPO initiatief

Er is een groeiende behoefte aan nieuwe en innovatieve woonvormen. De gemeente Sint-Michielsgestel staat hier positief tegenover en wil deze initiatieven faciliteren. Daarom zijn er nu richtlijnen opgesteld voor CPO-initiatieven. In een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) zijn inwoners gezamenlijk opdrachtgever voor een nieuwbouwproject. Wethouder Lianne van der Aa (ruimtelijke ordening): “We merken dat inwoners vragen hebben over hoe ze zo'n project het beste kunnen opstarten. Met deze richtlijnen helpen we initiatiefnemers op weg en zorgen we er tegelijkertijd voor dat de kwaliteit van deze bouwprojecten gewaarborgd wordt.”  

De CPO-leidraad past binnen een bredere visie om het wonen in Sint-Michielsgestel toekomstbestendig en inclusief te maken, waarbij de stem en betrokkenheid van inwoners centraal staat. 

Autonomie en gemeenschapszin

Bij een CPO-initiatief zijn inwoners zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van woningen. In tegenstelling tot een traditionele projectontwikkeling waar de koper beperkte keuzemogelijkheden heeft, bepalen bij CPO-projecten de toekomstige bewoners samen zaken zoals de indeling, afwerking en formaat van hun woning. “Het mooie aan CPO is niet alleen de autonomie en zeggenschap van de deelnemers, maar deze projecten kunnen ook een grote maatschappelijke meerwaarde hebben,” licht wethouder Van der Aa toe. “Bewoners gaan samen een project aan, wat de sociale cohesie en de gemeenschapszin bevordert.”