Voorjaarsnota: ‘bouwen, bouwen, bouwen’

Sint-Michielsgestel zet spaarpotten in voor woningbouw, verkeer, leefbaarheid en duurzaamheid. De komende jaren staan in de gemeente Sint-Michielsgestel in het teken van bouwen. Niet alleen letterlijk op het gebied van woningbouw, maar ook in meer overdrachtelijke zin met investeringen in verkeersoplossingen, sportaccommodaties, scholen, duurzaamheid, zorg en leefbaarheid. Het geld dat de gemeente afgelopen jaren heeft gespaard wordt ingezet om de investeringen te kunnen betalen.

Bijna 1300 woningen erbij

“We willen investeren in zaken die onze gemeente echt nodig heeft”, geeft wethouder financiën Peter Raaijmakers aan namens het college van burgemeester en wethouders. “Denk aan woningbouw: huur, koop, maar ook flexwoningen om sneller het tekort aan betaalbare woningen te kunnen oplossen. We hebben in het verleden ingezet op 600 woningen erbij, maar op dit moment zitten we inclusief de concrete plannen zoals Domein aan de Dommel al op bijna 1300. En daar gaan de flexwoningen dan nog bijkomen de komende jaren.”

Het college gaat ook nadrukkelijk investeren in de openbare ruimte, zoals in groen, onderhoud van wegen, rioleringen en het landelijk gebied. Duurzaamheid, van energie-opwek tot klimaatadaptatie en nieuwe natuur blijft een van onze speerpunten. “Waar mogelijk nemen we dat meteen mee als we toch al ergens aan de slag gaan.”

Bouwen aan leefbaarheid

Het college wil ook blijven bouwen aan de leefbaarheid van de gemeente, bijvoorbeeld op het gebied van maatschappelijk vastgoed. Binnen- en buitensportaccommodaties moeten op verschillende plekken aangepakt worden, van Irene en BMC tot sporthal De Run. Voor de toekomst van de jeugd moet het college ook op het gebied van onderwijshuisvesting de portemonnee trekken. Omdat de bouwkosten flink gestegen zijn, is de raming voor de nieuwbouw van de Bolster en het Elde College aangepast. Op het gebied van recreatie en toerisme gaat het college ook stappen zetten, bijvoorbeeld met een cultuurakkoord en het uitbreiden van de recreatiemogelijkheden bij de Meerse Plas.

Op sociaal gebied blijft het college inzetten op een betere dienstverlening aan inwoners met vroegsignalering en hulpverlening vanuit één loket. Het college ziet dat deze aanpak werkt en voor inwoners de weg naar de juiste ondersteuning makkelijker maakt. Daarom trekt het college meer geld uit voor dienstverlening aan de meest kwetsbare inwoners. Daarnaast heeft het college ook oog voor de bestaanszekerheid van inwoners. Het college wil meer mensen die in financiële nood zijn, gaan ondersteunen.

Spaarpotten gebruiken

Aan de ambities van het college hangt wel een prijskaartje, geeft wethouder Raaijmakers aan. “We hebben deze Voorjaarsnota opgesteld met de kennis van waar we nu staan. Daarbij weten we dat een aantal ontwikkelingen dat op ons afkomt groot is en blijft. In een aantal stappen hebben we daarom in de afgelopen jaren onze spaarpotten gevuld. Die gaan we gebruiken, want daarmee hebben we nu het geld beschikbaar om toch de dingen te doen die we met elkaar belangrijk vinden. 
Vanuit het Rijk hebben we ook wat goed nieuws gehad. Inmiddels is bekend dat de opschalingskorting afgeschaft wordt. Dat scheelt onze gemeente € 800.000 per jaar. Uiteraard zijn we er heel blij mee dat het Rijk die keuze al gemaakt heeft, want dat geld kunnen we heel goed gebruiken. Toch is er ook een maar. We hebben in de toekomst nog steeds te maken met minder inkomsten door een lagere bijdrage vanuit het Rijk. Dat gaat om ruim € 2.000.000 per jaar. Goed nieuws vanuit Den Haag op dat vlak zou voor onze gemeente dan ook meer dan welkom zijn.”

Ontwikkeling bij het Rijk

Om die reden moet het college wel een slag om de arm houden als het gaat om de uitvoering van de plannen. “Op het moment van aanbieden van deze nota was er landelijk voor het nieuwe kabinet wel een akkoord op hoofdlijnen gepresenteerd, maar een gedetailleerdere uitwerking ontbreekt nog. We zullen de ontwikkelingen bij het Rijk nauwlettend in de gaten houden en meenemen in de afwegingen bij de Begroting en de Najaarsnota. Waar nodig zullen we temporiseren, omdat een van de uitgangspunten van ons Bestuursakkoord is dat we een financieel gezonde gemeente zijn én blijven”, geeft wethouder Raaijmakers aan.

De Voorjaarsnota wordt besproken tijdens de raadsvergadering op 4 juli

De gemeenteraad bespreekt de Voorjaarsnota in de vergadering van 4 juli. De vergadering is openbaar en begint om 18.00 uur.