Gemeente Sint-Michielsgestel werkt aan gezonde bossen

De gemeente voert in de komende maanden dunningen uit in delen van Engelenstede, de gemeentebossen aan de Esscheweg en het Werstbos. Bij een dunning wordt een deel van de bomen gekapt om aan andere, meer vitale en waardevolle, bomen meer groeiruimte te geven. Dunnen is een activiteit in het reguliere beheer van onze bosgebieden. Tijdens de uitvoering van het werk hangen we ter plekke informatie op om bezoekers te waarschuwen en te informeren. 

Gezonde bosontwikkeling

De gemeente streeft naar een gevarieerder bos met meer natuurwaarden. Om dat te bereiken kiezen we heel bewust voor geïntegreerd bosbeheer. Dat betekent dat we werken aan een gezonde combinatie van natuur, recreatie en houtproductie in de bossen. We maken daarbij zoveel mogelijk gebruik van de natuurlijke processen in het bos. Soms grijpen we actief in, bijvoorbeeld door het uitvoeren van een dunning.

Door een aantal bomen te kappen geven we sturing aan de gewenste bosontwikkeling. We maken meer groeiruimte voor inheemse loofbomen, bomen met een optimale stamvorm en markante bomen. Bijkomend voordeel van een dunning is dat er meer licht op de bosbodem komt. Kruiden, struiken en jonge bomen gaan zich daardoor ontwikkelen. Dit zorgt weer voor nog meer variatie en natuurwaarden. 

In de zomer hebben we de bomen die we dunnen geselecteerd. Deze bomen zijn te herkennen aan een oranje markering. We verkopen het hout dat vrijkomt. De opbrengsten dragen bij aan het beheer van de gemeentelijke bos- en natuurgebieden.

Werken volgens natuurrichtlijnen

Tijdens de werkzaamheden werkt onze aannemer volgens de Gedragscode Soortenbescherming Bosbeheer. In die gedragscode staat hoe we tijdens werkzaamheden om moeten gaan met de aanwezige flora en fauna. We hebben bijvoorbeeld beschermde flora- en faunaelementen zoals mierennesten en horstbomen gemarkeerd zodat deze niet verstoord of beschadigd worden. 

Het bos blijft open, let wel op

Tijdens de werkzaamheden doen we ons uiterste best om de overlast tot een minimum te beperken. Bezoekers blijven welkom in de bossen. De machines waarmee de aannemer werkt, rijden over paden en wegen en soms dwars door percelen. Houd voldoende afstand van de machines en blijf uit de draaicirkel of baan van de machines. Loop ook niet over paden die tijdelijk zijn afgesloten. Na afloop van het werk herstelt de aannemer de paden en geeft deze weer vrij. Klim niet op de stammen die de aannemer in het werkgebied legt, de stammen kunnen gaan rollen, wat tot schade of letsel kan leiden.

Het bos verandert

Het beeld van het bos verandert. De aannemer voert de werkzaamheden zo voorzichtig mogelijk uit, maar het is onvermijdelijk dat er struiken en jonge bomen beschadigd raken. Dit herstelt doorgaans snel. Door het licht op de bodem zal snel een nieuwe struiken- en kruidenlaag in het bos tot ontwikkeling komen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wist je dat we iedere week een digitale nieuwsbrief versturen met daarin een nieuwsoverzicht? Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief en ontvang het nieuws in de gemeente in jouw mailbox.