Oordeelsvormende commissievergaderingen 31 oktober 2024

De besluitvorming in Sint-Michielsgestel kent drie fases: beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In de beeldvormende fase kan de gemeenteraad zich een inhoudelijk beeld vormen van belangrijke zaken die in de komende periode gaan spelen. In de oordeelsvormende fase wordt in de raadscommissie gedebatteerd over raadsvoorstellen die voor besluitvorming voorliggen in de gemeenteraadsvergadering van 7 november. In de oordeelsvormende fase wordt gewerkt met twee commissies: de commissie Samenleving, Economie en Bestuur (SEB) en de commissie Leefomgeving en duurzaamheid (L&D).

Openbare commissievergaderingen volgen

Op donderdag 31 oktober 2024 worden vanaf 20.00 uur de oordeelsvormende commissievergaderingen L&D en SEB achtereenvolgens gehouden waarin de voorstellen voor de raadsvergadering van 7 november 2024 besproken worden. Je kunt deze openbare commissievergaderingen bijwonen op de publieke tribune in de raadszaal of via de webstream van Lokaal7. De raadsvoorstellen van de commissievergaderingen vind je op de website van de raad.

Onderwerpen

In beide commissievergaderingen worden de Najaarsnota 2024 en de Programmabegroting 2025 behandeld. In de commissie L&D worden de programma’s ‘Duurzaamheid en Leefomgeving’ inhoudelijk besproken. In de commissie SEB worden de programma’s ‘Meedoen’, ‘Ontspanning’ en ‘Economie en Ruimtegevend bestuur’ inhoudelijk besproken. Ook worden in de commissie SEB de onderdelen ‘Paragrafen’ en ‘Financiën’ inhoudelijk besproken, net als het raadsvoorstel met betrekking tot de tariefsaanpassingen gemeentelijke heffingen 2025.

Inspreken bij de oordeelsvormende commissie

Voordat raadsleden in de raadsvergadering een beslissing nemen horen zij graag welke ideeën onder inwoners leven en wat inwoners van de raadsvoorstellen vinden die op de raadsagenda staan. Dat kan bij de start van de oordeelsvormende commissievergadering. Je kunt, afhankelijk van het aantal insprekers, maximaal 5 minuten inspreken over een onderwerp dat op de agenda staat of over een onderwerp dat je zelf onder de aandacht van de gemeenteraad wilt brengen. De avond begint om 20.00 uur. Gestart wordt met de commissie L&D.

Onderstaande raadsvoorstellen staan op de agenda, als Hamerstuk (H) of Bespreekstuk (B).

Commissie Leefomgeving en Duurzaamheid

Raadsvoorstel Najaarsnota 2024 (B)

De Najaarsnota bestaat met name uit autonome ontwikkelingen, gevolgen van eerder genomen besluiten en de rapportage van de voortgang van beleid in 2024. Ook wordt gevraagd de spelregels voor de accountants- en rechtmatigheidscontrole over 2024 vast te stellen. In de commissie L&D worden de programma’s Duurzaamheid en Leefomgeving inhoudelijk besproken.

Raadsvoorstel Begroting 2025 (B)

De raad wordt verzocht om de programmabegroting en financiële begroting 2025 en de bijbehorende meerjarenraming 2026-2028 inclusief de daarin opgenomen investeringen vast te stellen. In de commissie L&D worden de voorstellen met betrekking tot de programma’s Duurzaamheid en Leefomgeving inhoudelijk besproken.

Commissie Samenleving, Economie en Bestuur

Raadsvoorstel Najaarsnota 2024 (B)

De Najaarsnota bestaat met name uit autonome ontwikkelingen, gevolgen van eerder genomen besluiten en de rapportage van de voortgang van beleid in 2024. Ook wordt gevraagd de spelregels voor de accountants- en rechtmatigheidscontrole over 2024 vast te stellen. In de commissie SEB worden de programma’s Sociaal domein, Economie, Toerisme, Recreatie, Cultuur en Sport en Ruimtegevend bestuur inhoudelijk besproken. Ook wordt gesproken over de voorgestelde begrotingsmutaties, de investeringen en over de voortgang van de taakstellingen. 

Raadsvoorstel Begroting 2025 (B)

De raad wordt verzocht om de programmabegroting en financiële begroting 2025 en de bijbehorende meerjarenraming 2026-2028 inclusief de daarin opgenomen investeringen vast te stellen. In de commissie SEB worden de voorstellen met betrekking tot de programma’s Meedoen, Ontspanning en Economie en Ruimtegevend bestuur inhoudelijk besproken.

Raadsvoorstel Tariefsaanpassingen gemeentelijke heffingen 2025

Dit voorstel betreft de tariefaanpassingen en overige wijzigingen van de gemeentelijke heffingen voor het jaar 2025. Voor wat betreft de ontwikkeling van de belastingen en rechten is rekening gehouden met de uitgangspunten geformuleerd en uitgewerkt in de Begroting 2025. Zo wordt er o.a. rekening gehouden met een inflatiecorrectie van 2,9%. Voor de heffingen die zijn bedoeld om hiermee specifieke uitgaven te kunnen dekken geldt dat deze in principe kostendekkend moeten zijn. Verder wordt voorgesteld om op het gebied van kwijtschelding een aantal wijzigingen door te voeren. 

Aanmelden inspreken

Wil je inspreken tijdens een van de oordeelsvormende commissievergaderingen van 31 oktober? Meld je dan aan door een e-mail aan de griffie te sturen: griffie@sint-michielsgestel.nl. Vermeld in deze e-mail je naam, e-mailadres, telefoonnummer en het onderwerp waarover je wilt inspreken. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 30 oktober, 8.00 uur ’s ochtends (36 uur voor aanvang commissievergaderingen). Het inspreken bij de commissies is openbaar.