Vrijkomende Agrarische Bouwvlakken (VAB)

In de gemeente Sint-Michielsgestel zijn er veel agrarische gebouwen. Een aantal van die gebouwen komt de komende tien jaar vrij, omdat boerenbedrijven stoppen. Dit wordt Vrijkomende Agrarische Bouwvlakken (ook wel Vrijkomende Agrarische Bedrijfslocaties of afkorting VAB) genoemd. Hoe voorkomen we dat het buitengebied blijft zitten met lege agrarische gebouwen? En hoe helpen we stoppende agrariërs om deze gebouwen een andere functie te geven? Hiervoor hebben we een conceptbeleid opgesteld. We horen graag jouw reactie op dit conceptbeleid. Op 27 augustus 2024 organiseren we een informatieavond. Tijdens deze avond geven we meer uitleg over het beleid. Je bent dan van harte welkom.

Wat is het VAB-beleid?

Het VAB-beleid bestaat uit vier onderdelen:

  1. Vrijkomende agrarische bouwvlakken (ook wel vrijkomende agrarische bedrijfslocaties) krijgen een andere functie. 
  2. Woningbouw in het buitengebied op vrijkomende agrarische bouwvlakken (Ruimte voor Ruimte, maatwerkwoningen en collectieve woonvormen).
  3. Extra activiteiten bij agrarische bedrijven (niet alleen ondergeschikt, maar toegroeien naar de belangrijkste functie).
  4. Maatwerk. 

Belangrijkste uitgangspunten voor het VAB-beleid

We hebben de uitgangspunten voor het VAB-beleid samengevat in vijf onderdelen: 

  1. De uitgangspunten vanuit de Omgevingsvisie zijn leidend en bindend voor de mogelijkheden om VAB-locaties opnieuw te gebruiken. Uit deze visie volgt dat de nieuwe ontwikkelingen moeten passen binnen de gebiedseigen kenmerken en dat de ondergrond (bodem en water) sturend is. 
  2. Ontwikkelingen in het buitengebied moeten de landschappelijke kwaliteiten versterken. Een verdere verstening is ongewenst. Dit betekent dat nieuwe ontwikkelingen samengaan met sloop. Ook vraagt dit bij iedere nieuwe ontwikkeling om een kwalitatief goed stedenbouwkundig- en inrichtingsplan. Het plan moet uitgaan van de voorwaarden die gelden voor het landschap van de locatie waar het om gaat.
  3. Er worden in de eerste plaats kansen gezien om vrijkomende agrarische bouwvlakken in te zetten voor duurzame landbouw. Vooral de vrijkomende agrarische gronden blijven zo veel mogelijk behouden. Voor de gebouwen en erven ligt bij omschakeling naar nieuwe functies de nadruk op kleinschalige recreatieve voorzieningen, duurzame energieopwekking en kleinschalige woonvormen. Kleinschalige bedrijvigheid en maatschappelijke functies behoren ook tot de mogelijkheden.
  4. De mogelijkheden voor het wijzigen van de functie zijn in de basis vrij minimaal. Er wordt in afwijking daarvan en in specifieke gevallen ruimte gezien voor maatwerk. Dit gebeurt alleen als het genoeg bijdraagt aan de kwaliteit van het landelijk gebied en de ambities uit de Omgevingsvisie.
  5. Het bouwen van woningen hoort plaats te vinden in het bestaand stedelijk gebied. Onder een aantal voorwaarden zijn er beperkte kansen voor kleinschalige woningbouwinitiatieven. Dit geldt voor:
    - bestaande bouwvlakken binnen de in het VAB-beleid aangewezen bebouwingslinten en -clusters;
    - als er sprake is van een collectieve woonvorm volgens de daarvoor geldende voorwaarden.

Bekijk het concept VAB-beleid

Stuur jouw reactie naar ons

Een belangrijke stap in het proces is dat we het samen willen doen met inwoners en organisaties die hiermee te maken hebben. Van 18 juli tot en met 6 september 2024 kun je jouw wensen, ideeën en belangen met ons delen. Dat kan door een mail te sturen naar LandelijkGebied@MijnGemeenteDichtbij.nl onder vermelding van 'VAB-beleid Sint-Michielsgestel'.

De raad beslist

De ingekomen reacties worden verwerkt in een inspraakverslag. In dit verslag worden de reacties in concept beantwoord en eventuele wijzigingen voor het concept VAB-beleid voorgesteld. Het college van B&W legt de stukken aan de gemeenteraad voor ter besluitvorming; het is de bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van het VAB-beleid en bijbehorende inspraakverslag.

Informatieavond 27 augustus 2024

Tijdens de informatieavond op 27 augustus 2024 wordt het VAB-beleid uitgelegd. Je bent dan van harte welkom. Er zijn medewerkers van de gemeente aanwezig om je vragen te beantwoorden. Je hoeft je vooraf niet aan te melden. De informatieavond vindt plaats vanaf 19.30 uur in de raadszaal van de gemeente Sint-Michielsgestel, Meanderplein 1 in Sint-Michielsgestel.