Start van Huiskamer van Den Dungen

Vanaf 1 oktober 2024 gaan Vivent en Bint samenwerken om één gezamenlijke vorm van dagbesteding aan te bieden onder de naam ‘Huiskamer van Den Dungen’. Het belangrijkste verschil is dat er geen Wmo-indicatie meer nodig is om deel te nemen. Iedereen die behoefte heeft aan dagbesteding is van harte welkom, ongeacht de zorgvraag.

Laagdrempelige, eenvoudige, inclusieve en betaalbare dagbesteding

In de huidige situatie zijn er twee vormen van dagbesteding in de Litserborg in Den Dungen: Vivent organiseert een dagbesteding gedurende meerdere dagen per week voor mensen met een zorgvraag, hiervoor is een indicatie nodig. Vanuit Bint Welzijn is er op woensdag de Litserkamer, indicatieloos, voor mensen zonder zorgvraag die om uiteenlopende redenen het fijn vinden om een vaste plek te hebben om regelmatig naartoe te gaan. Het gezamenlijke plan heeft als doel om een laagdrempelige, eenvoudige, inclusieve en betaalbare dagbesteding te organiseren, toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente Sint-Michielsgestel.

Deze samenwerking is vooralsnog opgezet in de vorm van een pilot en loopt tot 30 september 2026. Wethouder Peter Raaijmakers (Zorg) zegt: “We zijn verheugd over de samenwerking tussen Vivent, Bint en de gemeente. Deze samenwerking stelt ons in staat om een inclusieve en vrij toegankelijke dagbesteding te bieden aan al onze inwoners, zonder de nodige regeldruk die hoort bij een Wmo-indicatie. Op deze manier zijn we in staat om voor meer inwoners een plek te creëren waar men terecht kan voor een stukje daginvulling en ontmoeting. We zijn heel benieuwd naar de ervaringen en hopen veel te leren dat ook elders bruikbaar is.”

Mariëlle van Kessel, manager Zorg bij Vivent: “We zijn trots op deze mooie samenwerking. Het is mooi dat we binnenkort een mooie ontmoetingsplek hebben waar alle inwoners welkom zijn die op zoek zijn naar een vorm van dagbesteding.”

Vertrouwde situatie

Voor de huidige deelnemers van de Litserkamer verandert er niet direct veel. Zij blijven voorlopig gewoon in de vertrouwde ruimte en groep. De deelnemers van dagbesteding Donkenhof blijven gebruik maken van dezelfde ruimte en hun bestaande WMO-indicatie. In deze huiskamer zullen dus alle nieuwe deelnemers instromen. Daarnaast blijft een medewerker van Vivent aanwezig om zorg te bieden waar nodig en de vrijwilligers blijven betrokken. Vanaf 1 oktober gaan Vivent en Bint samen optrekken in de begeleiding van deelnemers in de huiskamer. Waarbij zij oog hebben voor zowel de huidige als de nieuwe deelnemers, zodat het voor iedereen kan gaan op een manier die aansluit bij zijn of haar behoeften en mogelijkheden. Zo ontwikkelen zij met elkaar, met vrijwilligers en deelnemers in de praktijk een plek waar iedereen zich thuis kan voelen. Maud Goossensen (ouderenwerker en projectleider van Bint) zegt daarover: “We maken de huiskamer met elkaar. Natuurlijk bieden we zorg op maat voor degenen die dat nodig hebben. Maar we willen ook zoveel als mogelijk met mensen kijken wat zij zelf te bieden hebben en vanuit hun ervaringen met anderen kunnen delen”.

Nieuwe deelnemers kunnen zich vanaf 1 oktober 2024 aanmelden, ook zonder zorgvraag. Dit kan bijvoorbeeld zijn om structuur aan de dag te geven of om meer onder de mensen te komen.