Regioplan
De afgelopen jaren is er een grote stroom vluchtelingen naar Nederland gekomen. De opvang van deze mensen is een wettelijke plicht. Sint-Michielsgestel neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en gaat vluchtelingen opvangen. Daarover zijn in de regio afspraken gemaakt, die zijn vastgelegd in het Regioplan.
Geen geschikt vastgoed
Sint-Michielsgestel heeft zelf geen geschikt vastgoed om grote aantallen Oekraïners te huisvesten. De mogelijkheid om extra vergunninghouders te huisvesten, zorgt voor nog langere wachtlijsten voor (sociale) huurwoningen. Dit vindt het college onwenselijk. Daarom gaat de gemeente vluchtelingen van buiten de EU opvangen.
Locatie
Het gaat om een opvanglocatie voor circa 300 plekken beoogd aan de Runweg in Berlicum voor een periode van maximaal 10 jaar. In de praktijk gaat het om de opvang van 240 tot 270 vluchtelingen van buiten de EU en statushouders. Het gaat om een gemengde groep bestaande uit mannen, vrouwen en gezinnen. Het college neemt naar verwachting in april een definitief besluit over deze locatie.
Bewonersbijeenkomst 19 maart 2025
Op woensdagavond 19 maart 2025 is er een bewonersbijeenkomst geweest over de vluchtelingenopvang. Bekijk de bijeenkomst.
Vervolgstappen en in gesprek met omwonenden
Na het aanwijsbesluit van het college in april volgt een ruimtelijke procedure om af te wijken van het omgevingsplan. De gemeente informeert als eerste de direct omwonenden van de opvanglocatie en gaat na het aanwijsbesluit met omwonenden en belanghebbenden in gesprek om tot een goede invulling van de opvang te komen, zowel voor de omwonenden als de vluchtelingen zelf. De gemeente wil onder andere samen met een klankbordgroep, waar ook inwoners zijn vertegenwoordigd, een toetsingskader opstellen met afspraken over de opvang.
Over de besluitvorming
Sinds de inwerkingtreding van de Spreidingswet per 1 februari 2024 is het college het bevoegd orgaan om te beslissen over zowel statushouders als niet statushouders. Dit wil zeggen dat de besluitvorming over de opvang van asielzoekers in het college plaatsvindt. Wettelijk is geregeld dat het college dit besluit moet nemen, niet de gemeenteraad.
Omdat hier sprake is van het realiseren van een grotere opvanglocatie voor langere tijd, vinden we het niet meer dan logisch om de gemeenteraad hierin op een juiste manier te betrekken. Ook al ligt de bevoegdheid voor een besluit bij het college en hebben we een opgave te realiseren in het kader van de Spreidingswet.